Smakosze.pl
Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym

pixabay.com

Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym to przepyszne danie pochodzące z kuchni azjatyckiej. Idealnie sprawdzi się na obiad. Doskonale smakuje podawane z pieczonymi ziemniakami czy ugotowanym na sypko białym ryżem. Jak przygotować udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym?

Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym – składniki:

  • 6 udek kurczaka,

  • 1 łyżeczka startego imbiru,

  • 8 łyżek sosu sojowego,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 łyżki whisky lub brandy,

  • 4 łyżki octu ryżowego,

  • 2 łyżki miodu,

  • 1/2 cebuli.

Przygotowanie udek pieczonych w glazurze miodowej z sosem sojowym

Przygotuj glazurę: posiekaj cebulę i czosnek, dodaj sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Wymieszaj z doprawionymi solą i pieprzem udkami i włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Wyjmij udka z glazury, włóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki wody, polej udka marynatą, przykryj i piecz przez około 1 i 1/2 godziny w 200℃, w międzyczasie przewróć udka 2–3 razy(można uzupełnić wodę). Jeśli jest taka konieczność, na koniec możesz udka zrumienić bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmij mięso z naczynia i pozwól, by soki w razie potrzeby odparowały.

Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler

Czytaj więcej >
rogaliki maślane

Przepisy

Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >