Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym
pixabay.com
Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym – składniki:
6 udek kurczaka,
1 łyżeczka startego imbiru,
8 łyżek sosu sojowego,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki whisky lub brandy,
4 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki miodu,
1/2 cebuli.
Przygotowanie udek pieczonych w glazurze miodowej z sosem sojowym
Przygotuj glazurę: posiekaj cebulę i czosnek, dodaj sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Wymieszaj z doprawionymi solą i pieprzem udkami i włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Wyjmij udka z glazury, włóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki wody, polej udka marynatą, przykryj i piecz przez około 1 i 1/2 godziny w 200℃, w międzyczasie przewróć udka 2–3 razy(można uzupełnić wodę). Jeśli jest taka konieczność, na koniec możesz udka zrumienić bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmij mięso z naczynia i pozwól, by soki w razie potrzeby odparowały.
Tagi:
Powiązane
W życiu nie jadłem lepszej surówki. Mizeria po szwedzku smakuje jak marzenie
Kroję 3 składniki i zalewam sosem. Moja wiosenna surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Mieszam mięso z przyprawami i robię drobiową kiełbasę. Z tym banalnym przepisem poradzi sobie każdy
Wydrąż kapustę i wypchaj po brzegi mięsem mielonym. To danie wolę nawet od gołąbków
Posmaruj tym filety z kurczaka, obtocz w panierce i usmaż. Inne kotlety mogą się schować
Czy wiesz jakie składniki znajdują się w tych potrawach? Tylko najlepsze kucharki znają 10/10 odpowiedzi
Najnowsze
Zawijam mięso mielone w plastry boczku i zapiekam. Mąż ciągle prosi mnie o ten obiad
Zrobiłem cały garnek i mam obiad na 2 dni. Nie spodziewałem się takiego efektu z tak prostych składników
Przekrój cebulę na pół i wbij w nią 2 widelce. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Żadne pierogi ruskie, te biją je na głowę. Cały sekret tkwi w farszu, musisz spróbować
W życiu nie jadłem lepszych pieczonych ziemniaków. Szwedzki patent bije na głowę inne
Zawiń wszystko w papier do pieczenia i włóż do piekarnika. Obiad postawisz na stole w pół godziny
Henia zdradziła przepis na kluski z mięsem z rosołu. Spróbuj raz, a będziesz je robić co tydzień
Przed smażeniem nadziewam schab tym prostym farszem. Smakuje 100 razy lepiej niż, klasyczne kotlety
Strzelczyk zalał surówkę sosem z kiszonych ogórków. Po prostu poezja smaku
Polecane
Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju
Niedawno zamiast mielonych zrobiłem takie kotlety. Nigdy bym nie pomyślał o tym mięsie
Ułóż wafelki w foremce i zalej tą masą. Ten deser robię w chwilę, mógłbym go jeść codziennie
Podsmaż cebulę na patelni i wrzuć jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie i kolację
Zawsze dodaję kilka kropli tego soku do jajecznicy. Wychodzi idealna w smaku
Wrzuć cebulę do wrzątku. To danie zaskoczy niemal każdego
Obtaczam mięso w przyprawach i układam je ciasno w słoiku. Sposób lata temu pokazała mi babcia
Żadna jajecznica, turecka wersja smakuje 100 razy lepiej. To moje ulubione śniadanie
To ostatnio moja ulubiona zupa. Dzięki temu składnikowi syci na wiele godzin
Popularne
Jedzenie z grilla może być zdrowsze. Wystarczy jedna drobna zmiana
Nigdy nie dodawaj tego do mięsa. W ten sposób szkodzisz własnemu dziecku
Dlaczego pies się drapie? W ten sposób daje ważny sygnał, nie zwlekaj
Wydał 2 złote na zdrapkę, zdobył fortunę. Główna wygrana w Lotto
Dlaczego koty liżą masło i czy jest to bezpieczne? Powód jest prosty
Nagłe ataki agresji u psa. Z czego wynikają i jak na nie reagować?
Przypalone palniki będą błyszczeć czystością. Ten trik jest hitem
Czosnek niedźwiedzi - właściwości i zastosowanie. 5 sposobów na jego wykorzystanie
O jakiej porze najlepiej jeść kolację? Godzina ma duże znaczenie