Smakosze.pl Przepisy Ułóż wafelki w foremce i zalej tą masą. Ten deser robię w chwilę, mógłbym go jeść codziennie
fot. youtube.com/leckerundschon

Ułóż wafelki w foremce i zalej tą masą. Ten deser robię w chwilę, mógłbym go jeść codziennie

17 kwietnia 2024

Ten  przepis na ciasto bazuje na gotowych składnikach – przekładanych nadzieniem wafelkach dostępnych w każdym sklepie. Dlatego przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę. Ciasto jest kruche i delikatne w smaku, świetne na szybki deser.

Deser z wafelków

Przygotowanie takiego ciasta trwa niewiele dłużej niż przyrządzenie budyniu , który wchodzi w jego skład. O ile wiele deserów bez pieczenia wykorzystuje gotowe herbatniki i ich skłonność do rozmiękania w kontakcie z wilgotnym nadzieniem, ten przepis jest nieco inny. Ciasto powinno pozostać chrupiące i pełne smaku kakaowego nadzienia wafelków.

Przepis ten wykorzystuje też powszechnie dostępny, a jednak niedoceniony składnik, jakim jest mleko zagęszczone. Pełni tu funkcję nie tylko smakową, lecz także spajającą masę. Ponieważ dostępne jest też w karmelizowanej postaci (łatwo je też przygotować samodzielnie, opiekając puszkę mleka w piekarniku), jest to jeden z elementów, które można zmieniać , by osiągnąć inne oblicze tego samego deseru.

ciasto z wafelkami
fot. youtube.com/leckerundschon
Gessler nie wyobraża sobie przygotowania schabowych be tej czynności. Dzięki niej są soczyste

Ciasto z czekoladowych wafelków

Zaletą tego przepisu jest jego wszechstronność. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału Smaczne i piękne, gdzie ciasto powstaje na bazie wafelków kakaowych i białej czekolady w sosie . Można jednak wykorzystać tak częste wafelki cytrynowe, a do masy budyniowej dodać skórkę z tego owocu.

Składniki

  • 500 g wafelków nadziewanych (np. cytrynowych, śmietankowych, kakaowych)
  • 500 ml mleka
  • 80 ml mleka zagęszczonego
  • 2 żółtka jajek
  • 80 g cukru
  • 50 gr mąki kukurydzianej
  • Opcjonalnie: 75 g czekolady, białej lub gorzkiej
  • Łyżka gorzkiego kakao

Deser bez pieczenia

Okrągłą formę o niewielkiej średnicy wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Wafelki dzielimy na kawałki tak, by większość z nich stała pionowo w formie na ⅔ jej wysokości. Pozostałe wafelki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na proszek.

W misce mieszamy wafelkowy proszek z mlekiem zagęszczonym. Wyrabiamy na kleistą masę, która posłuży za kruchy spód ciasta. Mleka może być potrzeba nieco więcej lub nieco mniej – warto być przygotowanym na tę możliwość.

W misce rozcieramy żółtka z cukrem na krem. Dodajemy mąkę kukurydzianą, łączymy w jednolitą masę, a następnie porcjami dodajemy mleko, ciągle mieszając. Budyń przelewamy do rondelka i, nie przestając mieszać, zagotowujemy. Gęsty budyń zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę i łączymy w kremową masę.

Ciasto z pokruszonych wafelków wykładamy na dno formy. Ugniatamy ją i wałkujemy (np. szklanką) by stworzyć zwarty, kruchy spód . Na nim pionowo gęsto układamy wafelki. Kiedy będą wypełniały tortownicę, zalewamy je lekko przestudzoną masą budyniową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całość dokładnie stężała, a na koniec posypujemy przesianym kakao.

Wypróbuj też przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego i sprawdź, czy znasz odpowiedź na kulinarne pytanie za ćwierć miliona .

ciaska z mlekiem
fot. youtube.com/leckerundschon
Zapomnij o smażeniu naleśników. Ten patent jest 100 razy lepszy
Co roku robię pesto z czosnku niedźwiedziego. Jest idealne do kanapek
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy