Ułóż wafelki w foremce i zalej tą masą. Ten deser robię w chwilę, mógłbym go jeść codziennie
Ten przepis na ciasto bazuje na gotowych składnikach – przekładanych nadzieniem wafelkach dostępnych w każdym sklepie. Dlatego przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę. Ciasto jest kruche i delikatne w smaku, świetne na szybki deser.
Deser z wafelków
Przygotowanie takiego ciasta trwa niewiele dłużej niż przyrządzenie budyniu , który wchodzi w jego skład. O ile wiele deserów bez pieczenia wykorzystuje gotowe herbatniki i ich skłonność do rozmiękania w kontakcie z wilgotnym nadzieniem, ten przepis jest nieco inny. Ciasto powinno pozostać chrupiące i pełne smaku kakaowego nadzienia wafelków.
Przepis ten wykorzystuje też powszechnie dostępny, a jednak niedoceniony składnik, jakim jest mleko zagęszczone. Pełni tu funkcję nie tylko smakową, lecz także spajającą masę. Ponieważ dostępne jest też w karmelizowanej postaci (łatwo je też przygotować samodzielnie, opiekając puszkę mleka w piekarniku), jest to jeden z elementów, które można zmieniać , by osiągnąć inne oblicze tego samego deseru.
Ciasto z czekoladowych wafelków
Zaletą tego przepisu jest jego wszechstronność. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału Smaczne i piękne, gdzie ciasto powstaje na bazie wafelków kakaowych i białej czekolady w sosie . Można jednak wykorzystać tak częste wafelki cytrynowe, a do masy budyniowej dodać skórkę z tego owocu.
Składniki
- 500 g wafelków nadziewanych (np. cytrynowych, śmietankowych, kakaowych)
- 500 ml mleka
- 80 ml mleka zagęszczonego
- 2 żółtka jajek
- 80 g cukru
- 50 gr mąki kukurydzianej
- Opcjonalnie: 75 g czekolady, białej lub gorzkiej
- Łyżka gorzkiego kakao
Deser bez pieczenia
Okrągłą formę o niewielkiej średnicy wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Wafelki dzielimy na kawałki tak, by większość z nich stała pionowo w formie na ⅔ jej wysokości. Pozostałe wafelki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na proszek.
W misce mieszamy wafelkowy proszek z mlekiem zagęszczonym. Wyrabiamy na kleistą masę, która posłuży za kruchy spód ciasta. Mleka może być potrzeba nieco więcej lub nieco mniej – warto być przygotowanym na tę możliwość.
W misce rozcieramy żółtka z cukrem na krem. Dodajemy mąkę kukurydzianą, łączymy w jednolitą masę, a następnie porcjami dodajemy mleko, ciągle mieszając. Budyń przelewamy do rondelka i, nie przestając mieszać, zagotowujemy. Gęsty budyń zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę i łączymy w kremową masę.
Ciasto z pokruszonych wafelków wykładamy na dno formy. Ugniatamy ją i wałkujemy (np. szklanką) by stworzyć zwarty, kruchy spód . Na nim pionowo gęsto układamy wafelki. Kiedy będą wypełniały tortownicę, zalewamy je lekko przestudzoną masą budyniową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całość dokładnie stężała, a na koniec posypujemy przesianym kakao.
Wypróbuj też przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego i sprawdź, czy znasz odpowiedź na kulinarne pytanie za ćwierć miliona .