Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o smażeniu naleśników. Ten patent jest 100 razy lepszy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.04.2024 14:40

Zapomnij o smażeniu naleśników. Ten patent jest 100 razy lepszy

naleśniki
fot. Canva/mperssin

Połączyć kilka składników, wylać na patelnię i smażyć przez chwilę. Czy da się prościej? Da, i to na kilka innych sposobów. Naleśniki da się przyrządzić w piekarniku, a co ciekawsze – nawet w mikrofalówce.

Ciasto na naleśniki

Wśród gospodyń funkcjonuje kilka wariantów naleśnikowego ciasta, co do jednego jednak wszystkie przepisy są zgodne: wymagają one smażenia. Najlepiej posmarować rozgrzaną patelnię kostką masła klarowanego lub smalcu, by pokryć ją cieniuteńką warstwą tłuszczu i zabezpieczyć się przed przywieraniem naleśników.

Tłuszcz z patelni, równie cienką warstewką, osadza się wtedy na naleśnikach. I choć wielu właśnie między innymi za to ceni sobie te pyszne pszenne placki, inni woleliby tego uniknąć. Oto sposób na pieczone naleśniki.

naleśnik na talerzu
fot. Canva
Co roku robię pesto z czosnku niedźwiedziego. Jest idealne do kanapek

Naleśniki bez smażenia

Naleśniki przygotowywane w piekarniku mają jeszcze jedną cechę. Nie jesteśmy w ich wypadku ograniczeni do kształtu, który nakazuje nam patelnia. Ba! Można nawet użyć foremek, by przygotować np. warstwowe ciasto naleśnikowe w wybranym kształcie. Można też wylać ciasto na blachę w kwadratową formę, by łatwiej było przygotować zrolowane faszerowane pyszności.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 660 ml mleka
  • 1-2 łyżki cukru
  • Szczypta soli

Naleśniki z piekarnika

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na kremową masę. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy jajka, mleko, cukier, sól i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy ostudzone masło i jeszcze raz mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto naleśnikowe – naraz lub porcjami. Naleśnik pieczemy przez ok. 25 minut.

W wersji z kuchenką mikrofalową naleśniki można upiec nawet bez masła. Warto dodać do mąki łyżeczkę proszku do pieczenia i dać ciastu odpocząć ok. 10 minut. Następnie rozlewamy je cienką warstwą po płaskim talerzu i umieszczamy w mikrofali na ok. 3 minuty. Zanim nie nabierzemy wprawy, pieczenie naleśników warto regularnie kontrolować.

Wypróbuj też przepis na jabłka w cieście francuskim i sprawdź swoich sił w kulinarnym pytaniu z „Milionerów” za 250 tysięcy.

naleśnik w rulonik
fot. Canva