W czasach PRL świeciła triumfy, dziś jest zapomniana. Tę kultową zupę zrobisz za grosze
Marzy Ci pyszne rozgrzewająca zupa? Lubisz smaki tak dobrze znane z czasów PRL-u? W takim razie warto przypomnieć sobie o prostym, ale przepysznym przepisie. Danie jest pełne mięsa, a przy tym bardzo tanie w przygotowaniu. Zjesz z prawdziwym apetytem.
Najlepsza na zimę zupa ogonowa
Zimą lubimy jeść potrawy nie tylko smaczne, ale też syte i rozgrzewające . Niektóre z nich odeszły już w niepamięć. Tak właśnie jest z zupą ogonową, którą zajadano się w czasach PRL-u . Młodzież nie ma pojęcia o jej istnieniu, a starsi ten smak wspominają z rozrzewnieniem. Zupa ogonowa jest tania. Kilogram ogonów kupimy już za jedyne 9 zł .
Nie jest jednak wcale taka prosta w przygotowaniu. Wymaga uwagi, bo łatwo zepsuć jej smak. Dlatego warto poznać przepis, który wyjaśni nam, jak najlepiej ugotować zupę ogonową . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Czas smakosza. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak ugotować zupę ogonową?
Składniki:
- ½ kg ogona wieprzowego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 4 cebule
- 2 łyżki koncentratu
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 4 łyżeczki mielonej papryki
- 4 ziemniaki
- kilka suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki
Przygotowanie zupy ogonowej zaczniemy oczyszczenia ogona i włożenia go do garnka . Dokładamy obraną marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe, suszone grzyby, ziele angielskie i zieloną część pora. Białą część kroimy w plasterki też dodajemy i wszystko zalewamy zimną wodą .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa . Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą, by nie ściemniały. Cebulę siekamy, a z wywaru wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa . Dodajemy do garnka ziemniaki. Cebulę podsmażamy na patelni na złoty kolor z dodatkiem papryki i majeranku.
Zupa ogonowa rozgrzeje i nasyci
Sok pomidorowy mieszamy z koncentratem, wlewamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Następnie mieszankę wlewamy do wywaru. Ogony obieramy z mięsa i kroimy na mniejsze kawałki. Wyjęte wcześniej z garnka warzywa też kroimy .
Ponownie wrzucamy pokrojone mięso i warzywa do zupy. Mieszamy i jeszcze gotujemy kilka minut . Zupę można jeszcze doprawić do smaku. Jest już gotowa do podania. Warto zupę ogonową posypać natką pietruszki. Zupa jest najlepsza na następny dzień po ponownym podgrzaniu . Pisaliśmy, dlaczego warto dodać bataty do obiadu . Polecaliśmy pyszny patent na kurczaka na obiad .