Smakosze.pl Przepisy W czasach PRL świeciła triumfy, dziś jest zapomniana. Tę kultową zupę zrobisz za grosze
Fot. YouTube/czas smakosza

W czasach PRL świeciła triumfy, dziś jest zapomniana. Tę kultową zupę zrobisz za grosze

31 stycznia 2025

Marzy Ci pyszne rozgrzewająca zupa? Lubisz smaki tak dobrze znane z czasów PRL-u? W takim razie warto przypomnieć sobie o prostym, ale przepysznym przepisie. Danie jest pełne mięsa, a przy tym bardzo tanie w przygotowaniu. Zjesz z prawdziwym apetytem.

Najlepsza na zimę zupa ogonowa

Zimą lubimy jeść potrawy nie tylko smaczne, ale też syte i rozgrzewające . Niektóre z nich odeszły już w niepamięć. Tak właśnie jest z zupą ogonową, którą zajadano się w czasach PRL-u . Młodzież nie ma pojęcia o jej istnieniu, a starsi ten smak wspominają z rozrzewnieniem. Zupa ogonowa jest tania. Kilogram ogonów kupimy już za jedyne 9 zł .

Nie jest jednak wcale taka prosta w przygotowaniu. Wymaga uwagi, bo łatwo zepsuć jej smak. Dlatego warto poznać przepis, który wyjaśni nam, jak najlepiej ugotować zupę ogonową . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Czas smakosza. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

zupa
Fot. YouTube/czas smakosza
Jest szkodliwe dla zdrowia, a Polacy używają na potęgę. Lepiej pozbądź się tego z kuchni

Jak ugotować zupę ogonową?

Składniki:

  • ½ kg ogona wieprzowego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 4 cebule
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 4 łyżeczki mielonej papryki
  • 4 ziemniaki
  • kilka suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy ogonowej zaczniemy oczyszczenia ogona i włożenia go do garnka . Dokładamy obraną marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe, suszone grzyby, ziele angielskie i zieloną część pora. Białą część kroimy w plasterki też dodajemy i wszystko zalewamy zimną wodą .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa . Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą, by nie ściemniały. Cebulę siekamy, a z wywaru wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa . Dodajemy do garnka ziemniaki. Cebulę podsmażamy na patelni na złoty kolor z dodatkiem papryki i majeranku.

ogon
Fot. YouTube/czas smakosza

Zupa ogonowa rozgrzeje i nasyci

Sok pomidorowy mieszamy z koncentratem, wlewamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Następnie mieszankę wlewamy do wywaru. Ogony obieramy z mięsa i kroimy na mniejsze kawałki. Wyjęte wcześniej z garnka warzywa też kroimy .

Ponownie wrzucamy pokrojone mięso i warzywa do zupy. Mieszamy i jeszcze gotujemy kilka minut . Zupę można jeszcze doprawić do smaku. Jest już gotowa do podania. Warto zupę ogonową posypać natką pietruszki. Zupa jest najlepsza na następny dzień po ponownym podgrzaniu . Pisaliśmy, dlaczego warto dodać bataty do obiadu . Polecaliśmy pyszny patent na kurczaka na obiad .

zupa
Fot. YouTube/czas smakosza
Zawsze dodaję ten składnik do pieczonych ziemniaków. Są idealnie mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz
Posiej w lutym. Zbiory będą gigantyczne
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy