Smakosze.pl Porady W łupinie - czy bez? Jaka cebula jest lepsza do rosołu?
canva/Junko

W łupinie - czy bez? Jaka cebula jest lepsza do rosołu?

1 stycznia 2022

Cebula jest istotnym dodatkiem do rosołu. Nie powinniśmy jej pomijać, gdyż to dzięki niej zupa ma cudowny żółty kolor i pozostaje klarowna. W jakiej postaci jednak ją dodać? Usuwać łupinę czy też nie? Znamy odpowiedzi na te pytania.

Dodatek cebuli odgrywa ważną rolę w przygotowaniu rosołu. Nieważne czy przyrządzamy rosół z kury , czy też jego wegański odpowiednik — musimy ją dodać. Opalona w ogniu cebula nada zupie przyjemnie dymnego aromatu i wyrazistego smaku. Sprawia też, że wywar pozostaje klarowny.

Do rosołu najlepsza jest cebula w łupinie

Przygotowując cebulę do rosołu, wystarczy obrać wierzchnią warstwę warzywa. Suche łupiny same odejdą, a resztę pozostawiamy do dalszej obróbki. Im więcej wewnętrznej łupiny trafi do zupy, tym bardziej złocisty płyn uzyskamy.

Wstępnie oczyszczone warzywo kroimy na pół, a następnie każdą część nabijamy na widelec i traktujemy płomieniem palnika. Alternatywą możemy być zgrillowanie cebuli w piekarniku lub podsmażenie jej do zrumienienia na suchej patelni teflonowej.

Tak przygotowane połówki umieszczamy w garnku z rosołem. Najlepiej jest dodać cebulę mniej więcej w połowie gotowania dania. Po ugotowaniu go oczywiście wyjmujemy ją i wyrzucamy — cały smak pozostał w płynie.

Co jeszcze zrobić by rosół był klarowny?

Mięsny wywar bez dodatku cebuli może zmętnieć. Wystarczy, że będziemy go zbyt intensywnie gotować lub wrzucimy mięso do wrzątku. Fatalnym pomysłem jest też gotowanie mięsa prosto z chłodziarki — porcje rosołowe powinniśmy starannie rozmrozić przed przyrządzeniem dania .

Nie należy też zapominać o zbieraniu tzw. szumów, czyli osadu pojawiającego się na powierzchni gotowanego wywaru. Te mięsne resztki potrafią skutecznie zniwelować nasze starania o klarowność zupy. Nie spieszmy się zatem i dokładnie realizujmy kolejne etapy przyrządzania rosołu .

Klarowny rosół w misce
Dodatek cebuli zagwarantuje nam klarowność rosołu

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp, garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy