Wachowicz ma najlepszy patent na ciasto z rabarbarem. Nie ma opcji, że się nie uda
Ciasto z rabarbarem jest znakomitym pomysłem na deser dla całej rodziny. Wykonanie nie jest skomplikowane, a sezonowy rarytas wprost od Ewy Wachowicz z pewnością zachwyci waszych bliskich. Musicie spróbować.
Przepis na ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz
Sezon na rabarbar powoli się rozpoczyna. Desery z kwaśnym warzywem mają wielu amatorów i warto choć raz spróbować delikatnego ciasta kruchego. Receptura Ewa Wachowicz pomoże wam je szybko przygotować.
Składniki:
- 1,5 kg świeżego rabarbaru
- 200 g mąki krupczatki
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 1 duże jajo
- 3 żółtka z dużych jaj
- 50 g gęstej śmietany
- 220 g cukru
- 10 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania (można pominąć)
Jak przygotować ciasto z rabarbarem? Przepis Ewy Wachowicz jest niezawodny
Zaczynamy od przesiania mąki pszennej tortowej na stolnicę. Dodajemy do niej krupczatkę, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z posiekanym masłem, najlepiej przy pomocy noża, by nie nagrzewać masy przesadnie.
Gdy utworzy nam się kruszonka, dodajemy śmietanę, jajo oraz żółtka. Dalej mieszamy, a po uzyskaniu już dość zwartej konsystencji sprawnie wyrabiamy na gładką masę przy pomocy dłoni. Następnie z ciasta formujemy wałek i oddzielamy od niego mniej więcej 1/3 ilości masy.
Zabezpieczamy ją folią i umieszczamy w zamrażalniku — posłuży do pokrycia wierzchu ciasta z rabarbarem. Pozostałe 2/3 kruchego chłodzimy przez pół godziny w lodówce, także zabezpieczając je wcześniej folią.
W międzyczasie oczyszczamy dokładnie rabarbar, myjąc go i obierając, jeśli będzie tego wymagał. Warzywo kroimy na kawałki o szerokości 2 cm. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Dno natłuszczonej formy wyklejamy masą z lodówki, wyrównujemy i delikatnie nakłuwamy. Układamy rabarbar, po czym na jego wierzch ścieramy kruche wyjęte z zamrażarki. Ciasto z rabarbarem pieczemy około 70 minut.
Jak podać ciasto z rabarbarem?
Ewa Wachowicz proponuje najprostsze rozwiązanie, czyli posypanie przestudzonego placka cukrem pudrem. Dla kontrastu można też ułożyć na talerzu kulkę waniliowych lodów — świetnie przełamie kwaśność nadzienia w placku.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na przysmaki z rabarbaru. Sprawdźcie jak przygotować wyborny kompot z tego warzywa. Być może skusi was także znakomita konfitura z dodatkiem truskawek.
Źródło: ewawachowicz