Smakosze.pl Przepisy Wachowicz wlewa do rosołu nietypowy składnik. Dzięki temu jest aromatyczny
Fot. Canva/Munole, Facebook/Ewa Wachowicz

Wachowicz wlewa do rosołu nietypowy składnik. Dzięki temu jest aromatyczny

4 sierpnia 2024

Jeśli lubisz zjeść dobry rosół, to ten z przepisu Ewy Wachowicz jest właśnie taki. Znana restauratorka dodaj do niego składnik, który może zaskoczyć. Jednak gwarantuje on doskonały smak rosołu.

Rosół od Ewy Wachowicz pełen aromatu

Rosół jest królem polskich zup. Wiele osób jada go w niedzielę, a zupa jest też serwowana podczas przyjęć okolicznościowych . Właściwie każda okazja jest dobra, by zjeść esencjonalny i aromatyczny rosół. Lubisz ten smak? W takim razie poznaj przepis Ewy Wachowicz na wyjątkowo aromatyczny rosół.

Tak efekt znana restauratorka osiąga dzięki nietypowemu składnikowi. Chodzi o sos sojowy, który Ewa Wachowicz dodaje podczas gotowania rosołu . Sos trafia do garnka pod koniec gotowania. W rosole nie brakuje też lubczyku, a nawet pomidora. Poniżej znajdziesz przepis Ewy Wachowicz na ten aromatyczny rosół.

rosół
Fot. Canva/gbh007
Latem nie zjesz lepszego deseru. Domowe lody lawendowe z białą czekoladą są totalnym hitem

Jak zrobić rosół z przepisu Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • ½ kg szpondra wołowego
  • 2 nóżki kurczaka
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone kapelusze podgrzybków
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • pęczek lubczyku
  • 1 pomidor

Przygotowanie rosołu zacznij od włożenia mięsa do garnka, zalania go zimną wodą i zagotowania na dużym ogniu . Po zagotowaniu zbierz szumowiny i dolej trochę zimnej wody. Dołóż obrane warzywa i opaloną cebulę. Dodaj też przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek.

Pamiętaj o dodaniu suszonych podgrzybków. Teraz rosół gotuj 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Po upływie tego czasu wlej sos sojowy i dołóż lubczyk oraz pomidora. Wszystko gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut . Rosół podawaj z makaronem, marchewką i natką pietruszki.

Rosół Ewy Wachowicz zaskakuje i smakuje

Ewa Wachowicz do rosołu dodaje sos sojowy. Ten zabieg sprawia, że zupa jest aromatyczna, a sos dodaje jej słonego, ale też delikatnie słodkawego smaku . Taki rosół ma nieco azjatycki charakter. Można go podawać z kolendrą i cząstkami cytryny.

Warto wykorzystać przepis Ewy Wachowicz na aromatyczny rosół. Dodatek sosu sojowego jest dobrym pomysłem. Gwarantuje pyszny smak i sprawia, że taką zupę zjesz z przyjemnością . Pisaliśmy o tym, czego nigdy nie dodawać do ogórków kiszonych . Radziliśmy, jak upiec pyszne ciasto ze śliwkami od Heni Foks.

rosół
Fot. Canva/yulka3ice

Źródło: ewawachowicz.pl

Zrób 4 dni przed kiszeniem. Kapusta nie będzie gorzka
Ten przepis na chałwę dostałem od kolegi. Robię ją z 2 składników
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy