Smakosze.pl Przepisy Warzywa mieszam w genialnym sosie. Ta surówka colesław sprawia, że każdy obiad smakuje lepiej
Canva/GMVozd

Warzywa mieszam w genialnym sosie. Ta surówka colesław sprawia, że każdy obiad smakuje lepiej

6 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Siekana biała kapusta, tarta marchew, krojona cebula i obłędny sos, czyli sałatka, którą każdy kojarzy, ale nie każdy wie, jak ją zrobić. Możesz kupić gotową, ale jeszcze lepiej zrób ją sama z tym przepisem.

Colesław? A to nie znam

Surówka coleslaw jest tak popularna, że podają ją prawie w każdym zakątku ziemi. W New Haven, w stanie Connnectitut dodają do burgerów. W Polsce idealnie pasuje do niedzielnego kotleta mielonego. Parę lat temu w jednej z sieciowych restauracji typu fast food był dostępny hamburger właśnie z tą sałatką. W popularnych dyskontach można kupić jej gotowe odpowiedniki.

Pomimo popularności i dostępności sałatki nikt nie wie skąd, tak naprawdę pochodzi jej przepis. Sama nazwa prowadzi do Niderlandów i słowa - koolsalade, czyli sałatka z kapusty. Chociaż są spekulacje, że gościła na stołach  starożytnych Rzymian. Nie ważne skąd pochodzi ważne, że smakuje.

Kapusta biała.jpg
Canva/@NTCo
Kroję na plastry to co znajdę w kuchni i układam warstwami w garnku. Ten obiad starczy na cały weekend

Jak zrobić tę sałatkę?

Przygotowanie sałatki colesław jest niezwykle proste i co najważniejsze nie zajmuje dużo czasu. Idealnie łączy się z grillowanym lub pieczonym mięsem.

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 2 marchwie
  • 2 białe cebule
  • 3 czerwona cebula
  • 1 łyżka soli
  • 200 g majonezu
  • 70 g kwaśnej śmietany
  • 40 g mustardy francuskiej
  • 400 ml wody
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 80 g cukru
  • ½ łyżeczki kolendry

Zacznij od zrobienia piklowanej cebuli, która ulepszy smak sałatki. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka, a następnie umieść ją w słoiku. Do garnka wlej wodę, ocet jabłkowy, wsyp cukier, sól oraz kolendrę. Całość zagotuj do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie zalej cebulę w słoiku.

Główkę białej kapusty przekrój na pół, a następnie zetrzyj ją na tarce typu mandolina. Na dużych oczkach zetrzyj obraną i umytą marchew. Do tego dodaj pokrojoną w piórka białą cebulę, dodaj pół łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj.

Odstaw na około 20 minut .  Po tym czasie dokładnie wyciśnij kapustę i pozostałe składniki, a następnie wylej wodę. Odsącz piklowaną cebulę i dodaj do reszty. Na końcu dodaj sos, a całość wymieszaj.

Jak zrobić obłędny sos do sałatki coleslaw?

Same warzywa i przepyszna piklowana cebula nie wystarczą. Sos nada sałatce nie tylko odpowiedniej wilgotności, ale przede wszystkim smaku, tworząc idealną kompozycję.

Przygotowanie sosu jest banalnie proste. Do miski włóż majonez oraz dodaj kwaśną śmietanę, która sprawi, że sos nie będzie mdły. Kluczowym składnikiem, którego nie możesz pominąć to musztarda francuska.

Nie każdy ją lubi, ale uwierz mi, że to ona zagwarantuje niepowtarzalny smak twojego colesława. Całość wymieszaj na jednolitą konsystencję. Dodaj do sałatki i zachwycaj się jej smakiem. Sprawdź także, jak uratować przesolone kotlety oraz co możesz zrobić z ciasta francuskiego .

Coleslaw.jpg
Canva/@Image Proffesionals GmbH
Jak uratować przesolone, już usmażone kotlety schabowe? Przerób na rewolucyjne danie
Smażę je w każdy piątek z ziemniaków z poprzedniego dnia. Do środka daję farsz, który zachwyca domowników
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy