Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję na plastry to co znajdę w kuchni i układam warstwami w garnku. Ten obiad starczy na cały weekend
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.01.2024 10:15

Kroję na plastry to co znajdę w kuchni i układam warstwami w garnku. Ten obiad starczy na cały weekend

przygotowanie zapiekanki
YouTube/@mniammniampl

Tradycyjna potrawa jednogarnkowa pozwoli posprzątać lodówkę i jednocześnie zapewni doskonały pożywny obiad. Kiełbasa, boczek i ziemniaki to połączenie, które nigdy się nie znudzi.

Alternatywa dla zapiekanki

Czym byłby świat bez zapiekanek z piekarnika? Te pyszne kompozycje pozwalają nam od czasu do czasu przygotować coś innego niż zazwyczaj. Nie trzeba przygotowywać się do nich jak do zwykłego gotowania. Nie ma długich list zakupów. Jest rzut oka do lodówki, by sprawdzić, z czego akurat przygotujemy nasze danie.

Podobnie jest z tą pieczonką. Tak jak i zapiekanki, przygotowujemy ją w piekarniku. Jest jednak lżejsza i bardziej wyrazista w smaku. Daje poczucie, jakbyśmy jedli potrawę z kociołka przyrządzoną latem nad ogniskiem.

Duszenie cebuli z boczkiem
YouTube/@mniammniampl
Zapomnij o zwykłym chlebie w jajku. Ta wersja bije inne na głowę, dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Pieczonka – składniki

Oczywiście wariantów składników może być mnóstwo. Ważne jako podstawa są ziemniaki i wędliny, choć te ostatnie mogą być lekko obeschnięte. Autor kanału MniamMniamPL na Youtubie, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje, poleca, by do garnka włożyć też trochę kiszonej kapusty.

Składniki

  • 1-1,5 kg gotowanych ziemniaków
  • ok. 800 g różnego rodzaju wędlin i kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 250 g pieczarek
  • 0,5 kg kiszonej kapusty, odciśniętej
  • 0,5 l bulionu
  • Sól, pieprz
  • Tymianek, kmin rzymski, ewentualnie inne ulubione przyprawy

Przygotowanie pieczonki

Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w grube plastry. Smażymy na patelni aż się zeszkli, posypując tymiankiem. Dodajemy pieczarki, obsmażamy, podlewamy dwiema łyżkami wody lub bulionu i dusimy. Kiedy będą miękkie, przekładamy zawartość patelni do miseczki.

Na patelnię wrzucamy teraz boczek, kiełbasy i wędliny pokrojone w dość grubą kostkę. Smażymy, przyprawiając kminem rzymskim. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 8 mm. 

Do garnka, który można wstawić do piekarnika, wkładamy nasze składniki warstwami: najpierw ziemniaki, później wędliny, kiszoną kapustę i pieczarki z cebulą. Czynność powtarzamy.

Do garnka wlewamy teraz bulion, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Potrawa powinna się piec ok. 2 godzin. Sprawdź też przepis na kotlety ziemniaczane i dietetyczne ciasto bez pieczenia

Krojenie kiełbasy
YouTube/@mniammniampl