Wegańskie burgery z batatów, fasoli i quinoa
pixabay.com

Wegańskie burgery z batatów, fasoli i quinoa

Jeśli lubicie burgery, ale jednak staracie się dbać o linię lub jesteście na diecie wegetariańskiej, to musicie spróbować ich wersji z batatami, fasolą i quinoą. Te roślinne burgery są pyszne i sycące. Ponadto wykonanie ich jest proste, a wszystkie składniki łatwo dostać w sklepie. Musicie ich spróbować!

Przepis na roślinne burgery

Dzięki przyprawom burgery są bardzo aromatyczne i mają intensywny smak. Zawierająca dużo białka fasola sprawi, że szybko się nimi najemy i długo nie będziemy odczuwać głodu. Przepis ten jest zatem idealny dla osób, które się odchudzają lub po prostu starają się zdrowo odżywiać.

Jak zrobić bułki do burgerów?

Bułki do burgerów możecie kupić gotowe w sklepie. Polecamy jednak wykonać je samodzielnie. Wtedy będą zdecydowanie zdrowsza i smaczniejsze.

Składniki na 10 sztuk

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
1 łyżka cukru
250 ml mleka
50 g masła
1 jajko


Dodatkowo:

· 1 żółtko

· 1 łyżka mleka

· opcjonalnie 1 łyżka sezamu

Mąkę wsypujemy do dużej miski i mieszamy z solą. Drożdże kruszymy i wsypujemy do kubka. Dodajemy do nich łyżeczkę cukru i dokładnie całość zgniatamy. Następnie wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i wsypujemy powoli mąkę, równocześnie dokładnie mieszając. Wstawiamy kubek do garnka z ciepłą wodą i czekamy 10 minut, aż wyrośnie.

Potem przelewamy rozczyn do miski z mąką i delikatnie mieszamy. Stopniowo wlewamy resztę mleka, a także wsypujemy cukier i wbijamy jajko. Kiedy wszystkie składniki będą już wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto. W międzyczasie dodajemy do niego roztopione masło. Po 10 minutach wyrabiania odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie dzielimy je na 10 części i formujemy bułki. Odstawiamy do wyrośnięcia i nastawiamy piekarnik do 210 stopni C. Tuż przed włożeniem bułek do środka, smarujemy je dokoła żółtkiem zmieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 20 minut.

Składniki na 4 porcje

Burgery:

1 batat
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 szklanki czerwonej quinoa
1 gałązka rozmarynu
chili w płatkach
oliwa


Czerwona cebula:

1 łyżka oliwy
2 duże czerwone cebule
1 łyżka octu
1 łyżka brązowego cukru
1 szklanka czerwonego wina


Sos jogurtowo – ziołowy:

250 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki posiekanych ziół i natki pietruszki
1 ząbek czosnku
szczypta chili w płatkach


Guacamole:

1 dojrzałe awokado
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z limonki
świeża kolendra (opcjonalnie)


Dodatkowo:

4 bułki do burgerów
sałata


Sposób przygotowania

Burgery:

Bataty myjemy i kroimy na małe plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili. Dodajemy listki rozmarynu i smarujemy je oliwą. Przygotowane bataty układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy skórkę, a miąższ wkładamy do miski. Rozgniatamy go widelcem.

Fasole odcedzamy na sitku i przepłukujemy pod wodą. Następnie odsączamy i dodajemy do batatów. Wszystko rozgniatamy widelcem.

Komosę ryżową wsypujemy do garnka i opłukujemy. Potem wlewamy świeżą wodę tak, aby przykrywała komosę o 1 cm. Dodajemy łyżeczkę oliwy, płatki chili oraz sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Komosa ryżowa musi wchłonąć całą wodę. Kiedy to się stanie, dodajemy ją do miski z batatami i fasolą.

Wszystkie składniki jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Później dokładnie je mieszamy i formujemy z nich burgery. Obtaczamy je w oliwie i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.

Czerwona cebula

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Oliwę wlewamy na patelnię i rozgrzewamy. Dodajemy cebulę i zostawiamy na 3 minuty. Następnie dodajemy ocet, cukier, pieprz i sól. Smażymy na małym ogniu przez jakieś 30 minut. Pamiętajmy, aby co jakiś czas wszystko zamieszać, aby jedzenie się nie przypaliło. Cebula musi się udusić. W trakcie smażenie powoli dolewamy czerwone wino.

Sos jogurtowo-ziołowy

Jogurt grecki łączymy z majonezem i musztardą. Dokładnie mieszamy. Dorzucamy płatki chili oraz zioła i natkę pietruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu.

Guacamole

Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Następnie wkładamy je do miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz sok z limonki. Wszystko razem dokładnie rozgniatamy. W zależności od upodobań dodajemy kilka listków kolendry.

Składanie burgera

Podgrzane bułki przekrajamy na pół. Na jednej połówce rozsmarowujemy guacamole, kładziemy sałatę, burgera oraz czerwoną cebulę. Drugą część bułki smarujemy sosem jogurtowo – ziołowym. Składamy obie części. Burgerów nie musimy koniecznie podawać w bułce. Możemy zjeść je na talerzu i podawać, np. surówką lub warzywami.

Następny artykuł