Weź liście kapusty i rozsmaruj mięso mielone. To jest lepsze nawet od gołąbków

Tradycyjne gołąbki to przeszłość. Poznaj nieskomplikowany przepis i z kapusty oraz mielonego mięsa przygotuj coś znacznie lepszego. Zadowolenie na twarzach najbliższych gwarantowane.
Kapusta w nowym wydaniu
Połączenie kapusty i mielonego mięsa, za sprawą gołąbków, jest znane od dawna. Nie będziemy więc wyważać drzwi otwartych na oścież i pokazywać nietypowego sposobu na to popularne polskie danie. W poniższym przepisie prezentujemy sposób na potrawę, która nieco przypomina gołąbki, ale też kotlety. Jest to nietypowe połączenia, ale przy tym bardzo smaczne.
W dodatku przygotowanie jest łatwe i zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Poznaj recepturę i na dzisiejszy obiad zrób coś nowego. Danie szybko znajdzie się w twoim stałym menu.

Kapusta, mięso mielone i dodatki
Składniki niezbędne do przygotowania dania zbliżone są do tych, które potrzebne są również na gołąbki. Są jednak pewne różnice, bo o ile kapusta i mięso występuje w obu wypadkach, o tyle jogurt naturalny, jajka i mąka już niekoniecznie. Z tych składników przygotujesz panierkę, w której kapusta nafaszerowana mięsem, będzie usmażona. Potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 800 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki
- olej
- mielona słodka papryka
- mielona kolendra
- pieprz
- sól

Przepis na gołąbki inaczej
Przygotowanie dania rozpocznij od wyrobienia mięsnego farszu. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na rozgrzanej patelni. Mięso przełóż do miski. Dodaj cebulę, a całość dopraw pieprzem, solą, mielona słodką papryką i kolendrą. Wymieszaj je na jednolitą masę.
Główkę kapusty podgrzej przez 3 minuty w kuchence mikrofalowej lub ugotuj ją w tradycyjny sposób w garnku. Podziel ją na pojedyncze liście, a z każdego z nich wytnij twarde części. Na liście nałóż mięsny farsz i rozprowadź go na jednej połowie. Drugą przykryj mięso.
Do miski wbij jajka. Dodaj jogurt i wsyp mąkę. Przypraw pieprzem, solą i papryką. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej. Mięso w kapuście obtocz w przygotowanej masie i ułóż na patelni. Smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Gotowe podawaj na obiad.
Niedawno pisaliśmy także o przepisie na zupę z sezonowego produktu oraz wskazywaliśmy najlepszy rodzaj mięsa do rosołu.






































