Weź serduszka, przykryj folią i ubij tłuczkiem. Za ten przepis ktoś powinien dostać nagrodę
Te superproste i niezwykłe w smaku kotleciki nadają się świetnie zarówno jako przekąska, jak i podstawa dobrego, zrównoważonego obiadu. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a efekt jest rewelacyjny. Każdy powinien wypróbować ten przepis.
Smażone serca drobiowe
Jeśli takie panierowane serduszka drobiowe podamy wyłącznie z ulubionym sosem, mamy nic innego jak specyficzne, ale jednak nuggetsy . To danie, znane z sieci fast food, w mniej przetworzonym wydaniu jest doskonałą przekąską. Przepis jest banalnie prosty.
Choć traktujemy czasem serca drobiowe na równi z innymi podrobami, a wręcz uważamy je za jedzenie raczej dla psa niż człowieka, warto zwrócić uwagę na ten produkt. Fakt, serca należą do tzw. piątej ćwiartki , czyli produktów, które w kuchni wymagają większej kreatywności. Nie są one jednak podrobami – serce to przecież mięsień , podobnie jak skrzydło czy pierś. Serce drobiowe jest dość tłuste, bogate w węglowodany i ma ok. 150 kalorii w stu gramach .
Przepis na serduszka w panierce
Sekretem dobrze przygotowanych serc drobiowych jest ich dokładne oczyszczenie. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Przepisy kulinarne. Jego autorzy proponują przyprawienie serc pieprzem cytrynowym i wędzoną papryką. Naszym zdaniem sprawdzi się lepiej mieszanka słodkiej i ostrej papryki i czarny pieprz. Im prościej, tym lepiej .
Składniki
- ½ kg serc drobiowych
- 2 jajka
- Mąka do obtoczenia i olej do smażenia
- Sól, pieprz
- Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego czosnku
Przygotowujemy kotleciki z serc
Serca drobiowe oczyszczamy przez odcięcie ich górnej, żylastej części. Rozkrawamy je, by rozkładały się na płasko i czyścimy z krwawych kawałków także w środku. Serca układamy na desce , przykrywamy folią kuchenną i rozbijamy na płasko.
Do miski wybijamy jajka i rozbijamy je na jednolitą masę. Serca wrzucamy do miski, przyprawiamy i mieszamy z masą jajeczną . Odstawiamy na chwilę i przygotowujemy talerz z mąką do panierowania.
Serca smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po dwie minuty z każdej strony, aż będą złociste . Nie dopuszczamy do zatłoczenia patelni – smażymy partiami. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy , żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z dipem lub na sałacie z winegretem w towarzystwie puree z ziemniaków.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę lepszą niż jarzynowa oraz doskonałego i zdrowego pieczonego pstrąga .