Widelec ma więcej funkcji.
youtube.com

Doskonały sposób przygotowania mięsa z kurczaka

Widelec może służyć nie tylko jako sztuciec - okazuje się, że przydatny jest także podczas gotowania. Jeśli widzisz na piersi z kurczaka białe włókna, możesz z łatwością się ich pozbyć za pomocą widelca. Wystarczy użyć odpowiedniej techniki, a w 5 sekund zrobisz całą pracę.

Widelec jest przede wszystkim narzędziem, którym większość z nas spożywa jedzenie. Choć w wielu kulturach używa się gołych dłoni lub pałeczek, widelec zakorzenił się w naszej europejskiej kulturze. Okazuje się, że można przygotować dzięki niemu znacznie więcej.

Naturalnym sposobem wykorzystania widelca, jest najzwyklejsze jedzenie. Łatwo nabija się kęsy posiłku na ostrza tego metalowego sztućca. Przy ich pomocy można również oczyścić kurczaka z białych nitek.

Widelec wspomoże Cię w kuchni

Kurczak jest delikatnym mięsem tylko wtedy, gdy wie się jak go przygotowywać. Sucha pierś jest również bardzo często żylasta, co sprawia, że przyjemność z jedzenia praktycznie nie istnieje. Na szczęście znamy sposób, aby przeciwdziałać takim doznaniom.

Jedną z najlepszych metod, jest specyficzna technika wykorzystania widelca. Należy zaopatrzyć się w pierś z kurczaka, deskę do krojenia, widelec oraz listek ręcznika papierowego. To właśnie z ich pomocą pozbędziemy się nieprzyjemnych białych włókien.

Jak prawidłowo ugotować pierogi?Jak prawidłowo ugotować pierogi?Czytaj dalej

Wystarczy przełożyć białe włókno pomiędzy dwoma żebrami widelca, złapać je silnie palcami poprzez papierowy ręcznik, a następnie pociągnąć mocno za włókno, jednocześnie dopychając pierś z kurczaka widelcem do deski.

Ten prosty trik pozwoli oczyścić Ci kurczaka w mniej niż 5 sekund - dzięki temu zaoszczędzisz czas i będziesz mógł przeznaczyć go na przyrządzenie innych rarytasów do obiadu lub innego posiłku. Co więcej, pozbywanie się włókien jest bardzo istotne.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy 5 doskonałych sposobów na ugotowanie jajek w mniej niż 10 minut. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na tani i szybki obiad.

Tkanka łączna jako jedyna nie mięknie podczas krótkotrwałej obróbki cieplnej, jaką jest smażenie. Dlatego podczas jedzenia takie mięso będzie nieprzyjemnie żylaste i trudne w pogryzieniu. Nikt jednak nie lubi mięsa, które trzeba długo żuć, aby móc je przełknąć.

Wiedza o przygotowaniu kurczaka w odpowiedni sposób jest ważna z jeszcze jednego powodu - za jej pomocą można przygotowywać jeszcze smaczniejszy drób, który uznawany jest za jeden ze zdrowszych rodzajów mięsa. Niska zawartość tłuszczu idealnie sprawdza się dla osób będących na diecie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: genialne.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł