Smakosze.pl Przepisy Wielkanocny schab po warszawsku nie ma sobie równych. Goście będą błagać o przepis
screen z filmu na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie

Wielkanocny schab po warszawsku nie ma sobie równych. Goście będą błagać o przepis

28 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Schab po warszawsku jest doskonałą przekąską na święta. Pieczone mięso podawane jest w galarecie w towarzystwie chrzanowo-jajecznego sosu. Poza idealnym smakiem zachwyci gości także eleganckim i apetycznym wyglądem. Gwarantujemy, że zniknie z półmisków jako pierwszy.

Co warto wiedzieć na temat schabu po warszawsku?

Schab po warszawsku był niegdyś popularną potrawą znaną w całej stolicy. Stanowił obowiązkowy punkt w arsenale każdej szanującej się gospodyni domowej. Dziś ten elegancki specjał najczęściej zastać możemy na świątecznym stole. O doskonałości przepisu świadczyć może fakt, że na przestrzeni lat pozostał niemal niezmieniony.

Jak Piotr Adamczyk radzi sobie z prowadzeniem restauracji? "Czasy nie są łatwe"

Przepis na elegancki schab po warszawsku

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki żelatyny

Składniki na marynatę:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½  łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na pastę:

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić świąteczny schab po warszawsku?

Przygotuj marynatę do schabu po warszawsku . Do niewielkiej miseczki wlej 2-3 łyżki oleju . Następnie dodaj do niego paprykę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek . Wszystko wymieszaj na jednolitą pastę .

Mięso na schab po warszawsku oczyść i osusz . Przełóż je do odpowiednio dużego naczynia . Schab natrzyj starannie ze wszystkich stron przygotowaną wcześniej marynatą . Odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc .

Zamarynowany schab po warszawsku przełóż do rękawa do pieczenia . Włóż całość do naczynia żaroodpornego. Piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni . Po upieczeniu schab ostaw do całkowitego wystudzenia .

W międzyczasie przygotuj pastę jajeczną do schabu po warszawsku . Ugotowane na twardo jajka obierz, drobno pokrój i przełóż do miski. Dodaj do nich chrzan, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie połącz .

Ostudzony schab po warszawsku pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm . Każdy natnij na ¾ głębokości, aby utworzyć głęboką kieszonkę . Powstały otwór wypełnij dokładnie przygotowaną pastą jajeczną i posiekanym szczypiorkiem . Porcje schabu układaj na półmisku, na którym będzie serwowany.

Bulion warzywny podgrzej i rozpuść w nim 3 łyżki żelatyny . Odstaw do ostygnięcia. Kiedy wywar zacznie wyraźnie gęstnieć polej nim równomiernie półmisek z faszerowanym schabem po warszawsku . Danie podawaj na zimno . Duszony schab w nietypowej marynacie sprawdzi się na niejednym stole . Jeśli chcesz zaczarować gości, przyrządź dla nich soczyste bitki z grzybami .

krojenie jajek na twardo.png
Canva / schankz
Dodaj do leniwych ten składnik. Będą tańsze, a w smaku istna rewelacja
Strzelczyk pokazał, jak łatwo zrobić majonez. Nie można tylko popełnić 1 błędu
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy