Smakosze.pl
Kapusta wigilijna

Canva.com

Wigilijna kapusta według Ewy Wachowicz - szybki przepis

25 Marca 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Kapusta wigilijna, to jedna z podstawowych potraw znajdujących się na wigilijnym stole. Danie z długą i bogata tradycją, które kiedyś uznawane było za potrawę typowo postną, dzisiaj bryluje na polskich stołach. Kochamy proste, a jednocześnie tak sm

Tradycyjna wersja to kapusta podawana z grochem, jednak w wielu częściach Polski możemy spotkać się, że na stole ląduje kapusta, groch oraz grzyby, najczęściej pieczarki. Niektóre modyfikacje, swoim bogactwem zaczynają przypominać bigos! My jednak chcielibyśmy zaprezentować Wam podstawową wersję tej potrawy, a swoich ulubionych dodatków, możecie używać do woli. Najważniejsza jest jednak solidna baza, a przepisem właśnie na taki kulinarny fundament podzieliła się Ewa Wachowicz.

Przepis Ewy Wachowicz – kapusta wigilijna

Do przygotowania pysznej kapusty z grochem potrzebujesz:

- 400g łuskanego grochu- 1kg kapusty kiszonej- 3 ziarenka ziela angielskiego- 1 liść laurowy- 1 łyżeczka kminku- 3 cebule- 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- sól, pieprz

Przygotowanie potrawy zacznij od namoczenia grochu przez minimum 3 godziny – zmniejszy to jego ciężkostrawność. Następnie przełóż go na sito i przepłucz pod zimną wodą. Tak uszykowane ziarna wrzuć do garnka, zlej wodą i gotuj o momentu aż staną się zupełnie miękkie. W tym czasie zajmij się kiszona kapustą. Przepłucz ją pod zimną wodą oraz poszatkuj, jeśli zauważysz, że kapuściane nitki są za długie i mogą sprawiać problem przy jedzeniu. Umieść ją w osobnym garnku, dopraw zielem angielskim, liściem laurowym oraz kminkiem.

Podlej nieznacznie woda i duś na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na złocisto na patelni i dodaj do garnka w którym gotuje się kapusta. To również idealny moment, aby dodać przygotowany wcześniej składnik jakim jest ugotowany groch.

W małym rondelku rozpuść masło i wymieszaj je z mąką, tak aby powstała tradycyjna zasmażka pod sos. Łyżką wybierz trochę wody z gotującej się kapusty i dokładnie wymieszaj z zasmażką. Tak uszykowany sos przelej go garnka, w którym dusza się pozostałe składniki. Potrawę dopraw solą oraz pieprzem. Aby mieć pewność, że wszystko będzie idealnie miękkie i rozpływające się w ustach, garnek pozostaw na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut.

Ciężkostrawna czy zdrowa?

Nikt nie zaprzeczy, że polska kuchnia to jedna z najcięższych i najtłustszych tradycji kulinarnych na świecie. Lubimy dobrze zjeść i delektować się uczuciem sytości przez długi czas. Domeną kuchni słowiańskich jest właśnie to, aby domownicy i goście byli najedzeni, rozgrzani i naładowani energią na długi czas. Kapusta z grochem również zalicza się do dan ciężkostrawnych, z pewnością dlatego serwowana jest na stole wigilijnym, czyli w czasie, gdy każdy z nas zyskuje nadprzyrodzone moce i może zmieścić w swoich brzuchach więcej niż na co dzień. Jednak nie zapominajmy o tym, że danie to ma również walory zdrowotne.

Wszystkie kiszonki w procesie fermentacji zyskują całe, nowe grono witamin oraz, co najcenniejsze, bakterie kwasu mlekowego, które pomagają tworzyć dobroczynna florę jelitową. Sama kapusta kiszona jest bardzo nisko kaloryczna. Średnio w 100g produktu możemy doszukać się tylko około 12 kalorii.

Dzięki temu, surowa kapusta podana procesowi kiszenia, jest świetnym składnikiem różnych diet i zbilansowanych menu żywieniowych. Ma w sobie również cenne pokłady witaminy C oraz magnezu. Nie możemy zapomnieć także o znacznych ilościach żelaza, potasu i wapnia. Działa regulująco na prace jelit i pomaga w zaparciach, jednak może również działać wzdymająco. Ma zbawienny wpływ na odporność organizmu, co jest szczególnie cennym atutem w okresie świątecznym.

Drugi ważny składnik, czyli groch, również ma w sobie prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Jest szczególnie ceniony przez osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej gdyż zawiera aminokwasy, kwas foliowy, żelazo, wapń i fosfor. Dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia pracę jelit, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom złego cholesterolu. Ma niski indeks glikemiczny, co jest szczególnie wartościową informacją dla osób chorych na cukrzycę. Aby obniżyć ciężkostrawność grochu moczy się go w wodzie oraz dodaje kminek.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >