Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt
Wilgotny sernik skusi niejednego smakosza. Korzystając z prostego, babcinego przepisu, gdzie zamiast mąki wykorzystuje się ugotowane ziemniaki, przygotujecie niesamowicie smaczny deser. Nikt się nie zorientuje, że zawiera warzywo. Musicie spróbować.
Babcine wypieki nie mają sobie równych. Sernik z dodatkiem ziemniaków nie jest wyjątkiem. Niesamowicie wilgotna masa serowa, po upieczeniu nie rozpada się i długo zachowuje świeżość.
Przepis na wilgotny sernik jak u babci
Składniki:
-
1 kg twarogu półtłustego
-
około 400 g ziemniaków
-
250 g masła
-
8 dużych jaj
-
330 g cukru
-
szczypta soli
Jak upiec wilgotny sernik? Babcie korzystają z ziemniaków
Zaczynamy od ugotowania wyszorowanych ziemniaków. Miękkie lekko studzimy, obieramy i rozgniatamy przy pomocy praski. Odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy na kogel-mogel z cukrem. Dodajemy do nich masło, chłodne ziemniaki oraz ser.
Dokładnie mieszamy, a na koniec łączymy ostrożnie z pianą. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 70 minut. Sernik chłodzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem możemy udekorować go sosem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite serniki. Szczególnie polecamy pysznie czekoladową Izaurę . Jeśli zaś macie ochotę na wypiek, który będzie niesamowicie kremowy, wybierzcie sernik baskijski .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie? 2 czynności mają ogromne znaczenie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama