Smakosze.pl Przepisy Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt
canva/bm4221

Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt

1 stycznia 2023

Wilgotny sernik skusi niejednego smakosza. Korzystając z prostego, babcinego przepisu, gdzie zamiast mąki wykorzystuje się ugotowane ziemniaki, przygotujecie niesamowicie smaczny deser. Nikt się nie zorientuje, że zawiera warzywo. Musicie spróbować.

Babcine wypieki nie mają sobie równych. Sernik z dodatkiem ziemniaków nie jest wyjątkiem. Niesamowicie wilgotna masa serowa, po upieczeniu nie rozpada się i długo zachowuje świeżość.

Przepis na wilgotny sernik jak u babci

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego

  • około 400 g ziemniaków

  • 250 g masła

  • 8 dużych jaj

  • 330 g cukru

  • szczypta soli

Jak upiec wilgotny sernik? Babcie korzystają z ziemniaków

Zaczynamy od ugotowania wyszorowanych ziemniaków. Miękkie lekko studzimy, obieramy i rozgniatamy przy pomocy praski. Odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy na kogel-mogel z cukrem. Dodajemy do nich masło, chłodne ziemniaki oraz ser.

Dokładnie mieszamy, a na koniec łączymy ostrożnie z pianą. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 70 minut. Sernik chłodzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem możemy udekorować go sosem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite serniki. Szczególnie polecamy pysznie czekoladową Izaurę . Jeśli zaś macie ochotę na wypiek, który będzie niesamowicie kremowy, wybierzcie sernik baskijski .

Babciny sernik jest pyszny
canva/Elchinm

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy