Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Kazia od lat robi wspaniałą kapustę zasmażaną. Kluczem do sukcesu jest 1 czynność i dobór przypraw
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.01.2023 16:08

Babcia Kazia od lat robi wspaniałą kapustę zasmażaną. Kluczem do sukcesu jest 1 czynność i dobór przypraw

kapusta zasmażana
Canva / Mariha-kitchen

Kapusta zasmażana babci Kazi od lat jako pierwsza znika z obiadowych talerzy. O jej wyjątkowym smaku możesz przekonać się, odtwarzając jej przepis w swojej kuchni. Cała tajemnica tego dania tkwi w początkowym podsmażeniu warzywa na złoty kolor. Spróbujcie raz, a już nigdy nie przyrządzicie kapusty inaczej.

Babcia Kazia starannie dobiera przyprawy do swojej kapusty zasmażanej. Do potrawy dodaje zarówno kminek, jak i kmin rzymski. To połączenie stało się prawdziwym hitem podczas rodzinnych uroczystości. Smak kapusty jest nie do opisania.

Przepis na kapustę zasmażaną według babci Kazi

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 1 cebula

  • 0,5 łyżeczki kminku

  • duża szczypta kminu rzymskiego mielonego

  • 1-2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 1-2 łyżki smalcu

  • olej

  • 1 łyżeczka mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić obłędną kapustę zasmażaną?

Warzywo do kapusty zasmażanej przelej gorącą, przegotowaną wodą. Następnie drobno je posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego kapustę. Podsmażaj, aż nabierze wyraźnie złotego koloru.

Do kapusty zasmażanej dodaj przyprawy. Soli i pieprzu dosyp wedle własnego uznania. Całość wymieszaj.

Cebulę do kapusty zasmażanej obierz i drobno posiekaj. Jedną połowę dodaj od razu do garnka z kapustą. Drugą część obsmaż na złoto na rozgrzanej 1 łyżce smalcu i dopiero wtedy dołóż do pozostałych składników.

Z drugiej łyżki smalcu i mąki przygotuj zasmażkę. Następnie wymieszaj ją z kapustą i doprowadź całość do wrzenia. Kapustę zasmażaną gotuj na małym ogniu jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Po tym czasie danie gotowe jest do podania.

Zapiekane z kapustą łazanki będą hitem na świątecznym stole. Zimowa kapusta duszona z jabłkiem jest nie lada przysmakiem.

Canva / zeleno
Canva / zeleno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: