Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie? 2 czynności mają ogromne znaczenie
Kotlety schabowe bez wątpienia można nazwać kultowym daniem kuchni polskiej. Przepadają za nimi wszyscy, w szczególności zaś miłośnicy dań mięsnych. Jeśli chcesz, aby Twoje kotlety schabowe za każdym razem zachwycały smakiem, nie zapomnij o dwóch kluczowych zasadach. Chodzi o wcześniejsze zamarynowanie mięsa oraz właściwe rozbicie go przed smażeniem.
Kotlety schabowe namoczone w mleku z cebulą charakteryzują się niezwykłą kruchością i delikatnością. Ich smak także znacznie zyskuje po mlecznej kąpieli. Właściwe rozbicie mięsa gwarantuje, że zachowa ono swoją soczystość. Cienkie plastry nie wymagają długiego smażenia, które negatywnie wpłynęłoby na finalny smak dania.
Przepis na idealnie miękkie kotlety schabowe
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
1,5 szklanki mleka
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku
2 jajka
mąka pszenna i bułka tarta do panierowania
smalec do smażenia
Jak usmażyć soczyste i delikatne kotlety schabowe
Mięso na kotlety schabowe oczyść i osusz. Każdy plaster rozbij równomiernie za pomocą tłuczka. Kotlety powinny być dość cienkie i mieć nie więcej, niż 3/4-1 cm grubości.
Przygotuj miskę do marynowania kotletów schabowych. Cebulę pokrój w plasterki i poprzekładaj nią mięso. Składniki umieść w naczyniu i zalej mlekiem. Odstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po upływie wymaganego czasu kotlety schabowe odsącz z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw je na kilka minut w temperaturze pokojowej.
Kotlety schabowe panieruj w mące, rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na patelni na dobrze rozgrzanym smalcu. Mięso trzymaj na średniej mocy palnika po 4 minuty z każdej strony, aż uzyska złocisty kolor. Potrawa najlepiej smakuje podana od razu po usmażeniu.
Sprawdź koniecznie przepis na niezwykłe kotlety drwala. Kurczakowe kotlety w serowej panierce pokochają dzieci i dorośli.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Boskie faworki siostry Anastazji. Prosty trik sprawia, że rozpływają się w ustach
Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama