Włącz ją do swojej diety, a wzmocni odporność i serce. Właśnie rozpoczyna się sezon
Lato nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Mimo, iż zapowiada się piękny i słoneczny wrzesień, już widzimy, że poranki stały się o wiele chłodniejsze, a zmrok zapada szybciej. To dobry moment, by zadbać o naszą odporność przed zimą. Z pomocą przychodzi sezonowy przysmak.
Dynia to nie tylko jesienna dekoracja
Sezon na dynie zaczyna się we wrześniu i trwa do końca listopada. Wielu z nas warzywo traktuje jak naturalną, jesienną dekorację. Wielu gotuje z niej zupę lub przygotowuje przetwory . Dynię możemy jednak przyrządzić na wiele różnych sposobów.
Możemy zrobić z niej np. pastę do pieczywa, czy sos do makaronu. Możemy zrobić placki, chleb, a nawet słodkie ciasto do kawy, konfiturę i dżem. Naprawdę warto poeksperymentować w kuchni. Tym bardziej, że dynia to nie tylko smak - jest mało kaloryczna i niezwykle zdrowa.
Dynia pomoże schudnąć i zadbać o cerę
Czy wiesz, że 100 g dyni to niecałe 30 kcal? Warzywo jest również bogatym źródłem błonnika, a to znaczy, że wspiera jelita i syci na dłużej. Dynia włączona do codziennej diety sprawi, że waga poleci w dół.
Dynia zawiera także witaminy E, beta-karotenu oraz karotenoidów. Związki te pozytywnie wpływają na naszą skórę. Jest nawodniona, nawilżona i zabezpieczona przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzmarszczkowe.
Dynia wzmocni odporność i serce
Witamina E, beta-karoten i karotenoidy, a także witamina C, która również obecna jest w dyni to połączenie, które skutecznie wzmocni naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Warzywo jest również bogatym źródłem związków, które eliminują stany zapalne w organizmie.
W dyni znajdziemy również potas, fosfor i magnez. Są one niezbędne do prawidłowej pracy serca i całego układu naczyniowego . Regulują one ciśnienie krwi, wspierają rytm serca, a także zapobiegają powstawaniu nadciśnienia i innych, groźnych chorób układu sercowego.
Nie jedz tych owoców . Niszczą twoje zdrowie. Zamiast skyra, gorąco polecamy ten ser . Efekty zauważysz natychmiast.
Źródło: pyszności.pl