Właśnie zaczął się sezon na najbardziej wartościowe owoce. Polacy notorycznie je pomijają
W Polsce zaczął się sezon na czarną porzeczkę. W rankingach popularności jest ona daleko w tyle za malinami czy truskawkami. Tymczasem to właśnie te niepozorne kuleczki kryją w sobie niezwykłe właściwości. Warto o tym pamiętać i wprowadzić te owoce do swojego jadłospisu.
Czarna porzeczka to prawdziwy skarb
Czarna porzeczka zawiera rekordowe ilości witaminy C. W tej kwestii zdecydowanie wyprzedza słynące z jej zawartości cytrusy. Na polu cennego składnika ustępuje jedynie owocom dzikiej róży.
Czarna porzeczka może mieć w kuchni szerokie zastosowanie. Sprawdzi się w dżemach, galaretkach, konfiturach i nalewkach. Warto wiedzieć także, że jesteśmy czołowym producentem tych owoców w skali światowej. Koniecznie dowiedzcie się czemu warto jeść czarną porzeczkę.
Nigdy nie wyrzucaj skórki po arbuzie. Jest cenniejsza niż myślisz, nie uwierzysz co można z niej zrobićUkryte właściwości niepozornej czarnej porzeczki
Czarna porzeczka została doceniona przez naukowców. Uznano ją za jeden z najbardziej wartościowych owoców. W tych czarnych kuleczkach znajdują się ogromne ilości składników odżywczych i minerałów. Jedzenie ich jest nader korzystne dla naszego zdrowia.
Czarna porzeczka zawiera w sobie olejki eteryczne, które korzystnie wpływają na trawienie. Stymulują wydzielanie soków żołądkowych i pobudzają apetyt. W owocach znajdziemy także wysokie stężenie błonnika pokarmowego, a ich właściwości przywrócą odpowiednie pH organizmu. W 100 g tego produktu zawarte są jedynie 63 kalorie.
Napar z owoców czarnej porzeczki jest niezastąpionym remedium na przeziębienie. Pomaga także obniżyć wysoką temperaturę. Kwaśny napój można osłodzić nieco za pomocą miodu. Składnik ten, dodany do przestudzonego naparu, dodatkowo poprawi jego prozdrowotne właściwości.
Czarna porzeczka doskonale wpływa na układ krwionośny. Uszczelnia jego naczynia i sprawia, że stają się bardziej elastyczne. Dzięki temu zapobiega powstawaniu żylaków i pękaniu naczynek. Porzeczka wzmacnia także mięsień sercowy i usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu.
Owoce porzeczki zawierają związki, które chronią nasz narząd wzroku. Zapobiegają powstawaniu jaskry oraz stanowią pomoc w profilaktyce przeciwko zaćmie. Dbają o stan siatkówki oraz plamki żółtej. Jeśli zależy nam na zdrowiu oczu, czarna porzeczka powinna obowiązkowo trafić do naszego menu.
Jakie zastosowanie w kuchni ma czarna porzeczka?
Czarna porzeczka może być wartościowym składnikiem spożywczym. Przydaje się zwłaszcza do przetworów. Jej charakterystyczny cierpki smak nie każdemu przypadnie do gustu w formie surowej. Jakie zatem zastosowanie kulinarne ma ta roślina?
Czarna porzeczka zawiera w sobie dużo pektyn. Dzięki temu idealnie sprawdza się do wyrobu dżemów, powideł czy galaretek. Dobrze uzupełnia się z owocami, które wykazują mniejsze właściwości żelujące. Do takich należą chociażby maliny czy truskawki.
Z czarnej porzeczki można ugotować zupę owocową z makaronem. Sos z owoców doskonale będzie komponować się z mięsem. Pasuje zwłaszcza do gatunków tłustych, jak jagnięcina i wieprzowina. Zastąpi popularną żurawiną dodawaną zwyczajowo do kaczki.
Czarna porzeczka może być bazą do pysznego soku. Ten będzie zaś wyśmienitym źródłem witaminy C. Sok taki można zachować na zimę i dodawać do herbaty, lub latem rozcieńczać go z wodą Tym sposobem uzyskamy obłędną domową lemoniadę.
Liście czarnej porzeczki są znanym dodatkiem do kiszonek. Dodaje się je do kapusty, ogórków, ale też pomidorów i owoców. Dzięki temu przetwory osiągają pełnię smaku, a także zachowują jędrność i chrupkość. Bez tego wyjątkowego składnika ani rusz. Przepis na tę porzeczkową galaretkę mamy prosto od babci. Ciasto z kwaskowatymi owocami i słodką bezą rozpływa się w ustach.