Smakosze.pl Przepisy Wlej ciasto do foremki, ułóż gruszki i zasyp cukrem. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/szybkie dania

Wlej ciasto do foremki, ułóż gruszki i zasyp cukrem. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

13 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie poznaj przepis na to ciasto. Jest doskonale w smaku, a swoim wyglądem przypomina te najlepsze z cukierni. Wypróbuj ten prosty przepis i zaskocz domowników poobiednim deserem. Smak zostanie z wami na długo.

Ciasto na medal

Rzadko się zdarza, aby z łatwego i dosyć szybkiego przepisu wychodziło tak genialne ciasto . Jest doskonałe pod każdym względem. Zachwyci cię nie tylko jego wyborny smak, ale też wygląd. Sprawia wrażenie, że ciasto nie pochodzi z domowego piekarnika , a z cenionej cukierni.

Wypróbuj ten przepis i o wszystkich jego zaletach przekonaj się sama. Sposób jest banalnie prosty, więc nie napotkasz większych trudności. Ciasto podane na deser z całą pewnością spodoba się wszystkim na tyle, że poproszą o dokładkę. Na twoim miejscu od razu upiekłbym dwie blaszki.

mieszanie skłdników.jpg
Fot. YouTube/szybkie dania
Słynny restaurator utopił miliony w lokalach. „Firmy walczą o utrzymanie się na powierzchni"

Najważniejsze są gruszki

Składnikiem, którego nie może zabraknąć, są gruszki. Dzięki niemu ciasto smakuje tak doskonale i nabiera idealnej słodkości. Na tym połączeniu zyskuje także sam owoc, który nigdy nie smakował lepiej. Oprócz gruszek przygotuj także pozostałe produkty, które znajdują się na liście poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy pieczenie. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowania ciast, pochodzą z kanału szybkie dania , który znajduje się na YouTube.

Składniki:

  • 0,5 kg gruszek
  • 4 jajka
  • 250 g + 50 g cukru
  • 250 g mąki
  • sól

Przepis na gruszkowe ciasto

Do miski wbij jajek i wsyp szczyptę soli. Ubij je za pomocą miksera. Podczas miksowania, wsyp 250 gramów cukru. Połącz składniki, a następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Masa na ciasto powinna być gęsta i lekko lejąca.

Obrane gruszki pokrój w cienkie plastry. Ciasto przełóż do okrągłej formy do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Na jego wierzchu ułóż plastry gruszek. Obsyp je cukrem. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Wystudzone ciasto krój na kawałki i podawaj do kawy. Nie będzie nikogo, kto odmówi dokładki. Sprawdź, co dodać do sera na naleśniki oraz dowiedz się, z jakim dodatkiem rosół będzie smakował obłędnie .

gotowe ciasto z gruszek.jpg
Fot. YouTube/szybkie dania
Przepis na tę wiosenną zupę mam jeszcze po babci. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż szczawiowa
Ścieram na tarce i dodaję do klusek leniwych. Nigdy nie jadłem nic pyszniejszego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy