Wlej colę do mąki i wymieszaj. Nie do wiary, co z tego wyjdzie
Proste drożdżowe ciasto można zrobić z wieloma nietypowymi składnikami. Jak pokazuje ten przepis, można przyrządzić nawet ciasto o posmaku coli. I to nie używając aromatów, ale autentycznego napoju.
Ciasto z colą
Takie ciasto jest swego rodzaju eksperymentem z fizyki. Co się stanie, jeśli dolejesz colę do mąki i dodasz drożdże? Wbrew temu, jak to brzmi, takie ciasto powinno wyjść i można upiec z niego np. taką słodką bułkę.
Cola przyczyni się do wyrastania ciasta na kilka sposobów. Po pierwsze, zawarty w niej cukier odżywi drożdże. Po drugie, dwutlenek węgla , którym gazowana jest cola, nieco napowietrzy ciasto. Wreszcie, napój ten ma kwaśny odczyn, co również pomaga uzyskać nieco puszyste ciasto.
Nietypowy deser
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate – dough recipes. Oczywiście ciastu takiemu można nadać dowolny kształt. Najłatwiej wypiec je w postaci małych bułeczek.
Składniki
- 400 mąki
- 200 ml coli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
- Sól
Przepis na colowe ciasto
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy drożdże, olej i zalewamy colą. Wyrabiamy ręką, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia . Po tym czasie przekładamy je na oprószoną mąką deskę i dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy podłużny wałek.
Kawałki ciasta sklejamy ze sobą z jednej strony i zaplatamy z nich warkocz. Kiedy dojdziemy do końca, sklejamy również drugą stronę ciasta. Układamy chlebek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny, by odpoczęło.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wysmarowujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do pieczenia na 30 minut .
Wypróbuj też przepisy na chłodnik z cukinii i ciasto brzoskwiniowe .