Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten sposób na kluski śląskie znam od Ślązaczki. Zawsze wychodzą mięciutkie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.07.2024 19:10

Ten sposób na kluski śląskie znam od Ślązaczki. Zawsze wychodzą mięciutkie

kluski śląskie
fot. Canva

Kluski to niezwykle prosta w przygotowaniu potrawa. Jednak by wyszły naprawdę doskonałe, trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.

Przepis na kluski śląskie

Typologia klusek w kuchni polskiej jest niezwykle bogata, a śląskie należą do najbardziej znanych w swojej kategorii. Na Śląsku mówi się na nie po prostu „kluski” i tam właśnie można szukać najlepszych przepisów na to regionalne danie.

Sam przepis jest bardzo prosty: ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko i odrobina tłuszczu. Ważne jest natomiast to, jak je przygotowujemy i gotujemy. Jest tu kilka prostych sztuczek, które możemy zastosować.

dzielenie klusek
fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Gotujemy kluski śląskie

Do wypraktykowanych przepisów gospodyń na idealne kluski należą nie tylko dodatki, lecz także sposoby, w jakie gotujemy potrawę. Rozmaite porady zebrała autorka kanału Kuchnia Pyszności, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu.

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • Mąka ziemniaczana
  • Sól

Idealne domowe kluski

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Ugniatamy je tłuczkiem lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Masę ziemniaczaną ugniatamy w misce, by powstał foremny kolisty kształt.

Masę łatwo w ten sposób podzielić na cztery części. Jedną z tych części wyjmujemy, a powstałą po niej lukę wypełniamy mąką ziemniaczaną. To prosty sposób, by odmierzyć proporcje obu składników 4:1.

Całość ziemniaków zagniatamy z mąką, jajkiem i łyżką roztopionego masła. Kiedy ciasto na kluski jest jednolite, formujemy z niego wałki na stolnicy posypanej mąką ziemniaczaną. Wałki powinny mieć ok. 3 cm średnicy.

Dzielimy je na mniejsze części. Każdą rolujemy w kulkę i uciskamy w jednym miejscu palcem, by uzyskać charakterystyczny kształt klusek śląskich. Kluski odkładamy na bok.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Zmniejszamy gaz i utrzymujemy wodę tuż poniżej temperatury wrzenia. Do takiej gorącej wody wrzucamy kluski i gotujemy przez 4-5 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Dodatkowo, by zapobiec ich sklejaniu, kluski wyjmujemy do miseczki z wylaną odrobiną oleju.

Wypróbuj też przepisy na kotlety chlebowe według Strzelczyka i kiszone ogórki po koreańsku.

proporcje mąki i ziemniaków
fot. youtube.com/kuchniapysznosci