Smakosze.pl Przepisy Włóż mięso do słoika i połącz je z kawą. Nie uwierzysz, co pysznego z tego wyjdzie
youtube.com/@Smacznytv

Włóż mięso do słoika i połącz je z kawą. Nie uwierzysz, co pysznego z tego wyjdzie

1 marca 2024

Wiele rzeczy w tym przepisie jest nietypowych. Po pierwsze łączymy mięso z niecodziennym dodatkiem, czyli kawą. Po drugie cała magia przepisu dzieje się w słoiku. Jesteście ciekawi, jak to się skończy? Zapraszam do dalszej lektury.

Kawa jako marynata

O tym, że mięso przed pieczeniem wymaga zamarynowania, nikogo przekonywać chyba nie trzeba. Dobra marynata nie tylko wpływa na smak potrawy, którą przygotowujemy z jej użyciem. Dodatkowo pomaga rozpuszczać białko w mięsie, co sprawia, że danie staje się bardziej miękkie i dosłownie rozpływa w ustach.

Przeważnie jednak do osiągnięcia obu tych celów używamy produktów nabiałowych (np. maślanki), octu czy alkoholu oraz dodatków aromatycznych – ziół, przypraw, past warzywnych. Rzadko jednak sięgamy po herbatę czy kawę, które (podobnie jak inne napoje) mogą mieć podobne działanie. Tym razem spójrzmy więc na kawę , która doda mięsu specyficznego, nieco dymnego aromatu. Obiecuję, że warto.

krojenie żeberek
youtube.com/@Smacznytv
Taki nietypowy schab ze śliwką podam na Wielkanoc. Prezentuje się obłędnie, a jest banalny w przygotowaniu

Żeberka pieczone w słoiku

W tym przepisie wykorzystać można dowolne mięso . Kanał kulinarny Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, proponuje żeberka wieprzowe. W połączeniu z kawą daje to niezwykły, bardzo grillowy efekt.

Składniki

  • Ok. 1/2 kg czerwonego mięsa (np. antrykot wołowy, żeberka wieprzowe, polędwiczka – liczymy bez kości)
  • 1 cebula

Składniki marynaty kawowej

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej
  • Łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki kawy (może być rozpuszczalna)
  • Sól, pieprz

Pieczemy w słoiku mięso w kawie

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Jeśli są to żeberka , rozkrawamy je na pojedyncze sztuki. W przeciwnym wypadku staramy się kroić podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w grube pióra.

Przygotowujemy marynatę, łącząc wszystkie składniki, ale używając tylko połowy kawy. Na dno dużego słoika (lub dwóch mniejszych) układamy po trochę cebuli. Mięso dokładnie obtaczamy w lepkiej marynacie i umieszczamy w słoiku , lekko dociskając. Kiedy słoiki są już pełne, zalewamy je pozostałą kawą.

Tak przygotowane mięso może marynować się przez kilka godzin. Jeśli będzie przechowywane w lodówce, należy pamiętać, by przed pieczeniem doprowadzić je z powrotem do temperatury pokojowej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut .

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę ziemniaczaną i niezwykłe chlebki z jajkiem .

żeberka w kawie
youtube.com/@Smacznytv
Polacy wciąż ją jedzą, a to jedna z najbardziej niezdrowych ryb. Jej mięso wywołuje zatrucia i alergie
Taki obiad bez mięsa chętnie przygotowuję w piątki. Nikt mi nigdy nie wierzy, co jest głównym składnikiem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy