Włóż mięso do słoika i połącz je z kawą. Nie uwierzysz, co pysznego z tego wyjdzie
Wiele rzeczy w tym przepisie jest nietypowych. Po pierwsze łączymy mięso z niecodziennym dodatkiem, czyli kawą. Po drugie cała magia przepisu dzieje się w słoiku. Jesteście ciekawi, jak to się skończy? Zapraszam do dalszej lektury.
Kawa jako marynata
O tym, że mięso przed pieczeniem wymaga zamarynowania, nikogo przekonywać chyba nie trzeba. Dobra marynata nie tylko wpływa na smak potrawy, którą przygotowujemy z jej użyciem. Dodatkowo pomaga rozpuszczać białko w mięsie, co sprawia, że danie staje się bardziej miękkie i dosłownie rozpływa w ustach.
Przeważnie jednak do osiągnięcia obu tych celów używamy produktów nabiałowych (np. maślanki), octu czy alkoholu oraz dodatków aromatycznych – ziół, przypraw, past warzywnych. Rzadko jednak sięgamy po herbatę czy kawę, które (podobnie jak inne napoje) mogą mieć podobne działanie. Tym razem spójrzmy więc na kawę , która doda mięsu specyficznego, nieco dymnego aromatu. Obiecuję, że warto.
Żeberka pieczone w słoiku
W tym przepisie wykorzystać można dowolne mięso . Kanał kulinarny Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, proponuje żeberka wieprzowe. W połączeniu z kawą daje to niezwykły, bardzo grillowy efekt.
Składniki
- Ok. 1/2 kg czerwonego mięsa (np. antrykot wołowy, żeberka wieprzowe, polędwiczka – liczymy bez kości)
- 1 cebula
Składniki marynaty kawowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej
- Łyżka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki kawy (może być rozpuszczalna)
- Sól, pieprz
Pieczemy w słoiku mięso w kawie
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Jeśli są to żeberka , rozkrawamy je na pojedyncze sztuki. W przeciwnym wypadku staramy się kroić podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w grube pióra.
Przygotowujemy marynatę, łącząc wszystkie składniki, ale używając tylko połowy kawy. Na dno dużego słoika (lub dwóch mniejszych) układamy po trochę cebuli. Mięso dokładnie obtaczamy w lepkiej marynacie i umieszczamy w słoiku , lekko dociskając. Kiedy słoiki są już pełne, zalewamy je pozostałą kawą.
Tak przygotowane mięso może marynować się przez kilka godzin. Jeśli będzie przechowywane w lodówce, należy pamiętać, by przed pieczeniem doprowadzić je z powrotem do temperatury pokojowej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut .
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę ziemniaczaną i niezwykłe chlebki z jajkiem .