Robię większą ilość i wekuję na potem. Najlepsza rozgrzewająca herbata na chłodne dni
Jesienna herbata to coś, co znamy przeważnie z kawiarni, które sprzedają ją nam za ciężkie pieniądze. A przecież kawiarnie te ameryki nie odkrywają – chodzi o odpowiednią mieszankę przypraw, która doda radości naszym kubkom smakowym, a organizmowi – kopa odporności.
Domowa herbata jesienna
Często piszemy o składnikach i dodatkach, które mają niesłychanie dobry wpływ na stan naszego organizmu. Wiele zdrowotnych substancji występuje w produktach, które łączą się ze sobą. Cynamon, goździki czy anyż to naturalne antybiotyki – a przecież wszystkie można łączyć w jednym naparze.
Nie tylko zwykła herbata może być bazą pysznego, rozgrzewającego i wspierającego walkę z infekcjami napoju. Przedstawiamy doskonały przepis, wykorzystujący wiele prozdrowotnych składników. Tu jednak warto, a nawet trzeba eksperymentować!
Weź skorupki jajka i zalej je colą. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumieniaHerbata na odporność
Herbatkę taką można potraktować jak sok – czyli zawekować i odłożyć na później. Łatwo ją przecież podgrzać, jeśli nie w rondelku, to choćby w mikrofalówce. Przed zlaniem do słoików odcedzamy jednak przyprawy, żeby nie naciągały zbyt długo, bo napar zgorzknieje.
Składniki
- 300 g żurawiny
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 3 laski cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- Łyżeczka goździków
- Niskokaloryczny słodzik lub miód
Przygotowanie jesiennej herbaty
Żurawinę zalewamy 2,5 l gorącej wody i dodajemy przyprawy. Kiedy nieco naciągnie, dorzucamy owoce wyszorowane i pokrojone w plasterki. Jabłka kroimy w plastry po wykrojeniu gniazd nasiennych.
Część naparu przeznaczoną do zawekowania przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do zupełnego ostygnięcia. Jeśli wieczka nie będą wklęsłe, konieczne będzie dodatkowe wekowanie.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki na maślance i placki ziemniaczane.