Wspaniałe i szybkie leczo z parówkami
undefined
Składniki do wykonania leczo z parówkami
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
250 g parówek dobrej jakości,
1 listek laurowy,
1 kg papryki (3 duże, w trzech kolorach lub tylko czerwone),
1 łyżka smalcu lub oliwy,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
szczypta ostrej papryki,
1 kg pomidorów,
1 łyżeczka pieprzu zielonego w kulkach,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
2 gałązki tymianku.
Przygotowanie leczo z parówkami
Smalec lub oliwę wlej do dużego garnka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i powoli gotuj na wolnym ogniu (około 7 minut), mieszając, dodaj sól. Na koniec dodaj posiekany czosnek i, jeśli używasz, pokruszoną zieloną paprykę i całe gałązki tymianku.
Dodaj cienko pokrojone parówki (jeśli są osłonki, włóż je do wrzącej wody i gotuj około 2 minuty, a następnie obierz). Smaż, od czasu do czasu mieszając, przez czas około 7 minut.
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kilkukrotnie zamieszaj i smaż przez kolejne 7 minut. Dopraw solą (około pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką i liściem laurowym.
Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez pestek) oraz koncentrat pomidorowy. Przykryj garnek i gotuj około 10-15 minut, mieszając 2-3 razy.
undefinedundefined