Wspaniałe i szybkie leczo z parówkami
pixabay.com

Wspaniałe i szybkie leczo z parówkami

Leczo z parówkami to jednogarnkowe danie z papryką, cebulą, pomidorami oraz dobrej jakości parówkami. Jest to danie do wykonania w bardzo krótkim czasie, które można podawać zarówno z pieczywem, jak i z kuskusem oraz makaronem i ryżem. Jak przygotować leczo z parówkami?

Składniki do wykonania leczo z parówkami

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 250 g parówek dobrej jakości,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 kg papryki (3 duże, w trzech kolorach lub tylko czerwone),
  • 1 łyżka smalcu lub oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1 kg pomidorów,
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego w kulkach,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 2 gałązki tymianku.


Przygotowanie leczo z parówkami

Smalec lub oliwę wlej do dużego garnka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i powoli gotuj na wolnym ogniu (około 7 minut), mieszając, dodaj sól. Na koniec dodaj posiekany czosnek i, jeśli używasz, pokruszoną zieloną paprykę i całe gałązki tymianku.


Dodaj cienko pokrojone parówki (jeśli są osłonki, włóż je do wrzącej wody i gotuj około 2 minuty, a następnie obierz). Smaż, od czasu do czasu mieszając, przez czas około 7 minut.


Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kilkukrotnie zamieszaj i smaż przez kolejne 7 minut. Dopraw solą (około pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką i liściem laurowym.


Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez pestek) oraz koncentrat pomidorowy. Przykryj garnek i gotuj około 10-15 minut, mieszając 2-3 razy.

Następny artykuł