Smakosze.pl Przepisy Wstawiam wieczorem do piekarnika, rano są gotowe na śniadanie. Te bułeczki z 4 składników wychodzą za każdym razem
Fot. YouTube/Pani M - kuchnia smakowita

Wstawiam wieczorem do piekarnika, rano są gotowe na śniadanie. Te bułeczki z 4 składników wychodzą za każdym razem

5 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Uwielbiasz świeże pieczywo na śniadanie? Teraz możesz mieć je codziennie, wystarczy, że zrobisz bułeczki z tego przepisu. Są doskonałe w smaku i co najważniejsze zawsze się udają. Sposób jest banalny i każdy sobie z nim poradzi.

Codziennie świeże pieczywo

Każde śniadanie może być udane dzięki świeżemu pieczywu . Z tym przepisem możesz cieszyć się nim codziennie. Wystarczy wieczorem upiec bułeczki, a rano zaskoczyć nimi domowników. Ich smak oraz chrupkość podpasuje każdemu.

Niezwykłą zaletą bułeczek z tego przepisu jest to, że robi się je w łatwy sposób i dzięki niemu zawsze się udają. W dodatku pieczywo jest lepsze niż ze sklepu i zdecydowanie tańsze. Do ich stworzenia potrzebujesz tylko czterech, popularnych składników. Na pewno masz je w swojej kuchni.

kajzerka.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Znany kucharz pokazał, jak robi kompot jabłkowy. Na takie dodatki do owoców sam nigdy bym nie wpadł

Tylko cztery składniki

Bułeczki według tego przepisu robi się z prostych składników. Jak już wiesz, jest ich dokładnie cztery. To niewiele, ale tyle wystarczy, aby codziennie jeść na śniadanie doskonałe pieczywo.

Nie zwlekaj, tylko sprawdź poniższą listę i zobacz, czy masz wszystko, co jest niezbędne do ich przygotowania. Zdjęcia umieszczone w tym artykule, pochodzą z kanału Pani M - kuchnia smakowita , gdzie znajduje się podobny przepis.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • sól

Przepis na bułki

Do miski wlej wodę i dodaj drożdże. Wymieszaj składniki, aby drożdże całkowicie się rozpuściły. Następnie wsyp mąkę oraz dwie łyżeczki soli. Połącz wszystkie składniki za pomocą miksera. Użyj do tego końcówek przeznaczonych do mieszania ciasta.

Gotowe ciasto musi być jednolite i sprężyste. Przełóż je na stolnicę i uformuj z niego kulę. Pozostaw je pod przykryciem przez 15 minut. Ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej z nich stwórz równą kuleczkę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a po chwili przełóż na nią uformowane bułeczki. Na każdej z nich za pomocą noża wykonaj na środku rozcięcie. Na blaszkę na spodzie piekarnika wylej szklankę wody. Dzięki temu podczas pieczenia wytworzy się w nim para.

Piekarnik rozgrzej do 240 stopni i umieść w nim bułki. Piecz je na złoty kolor przez 15 minut. Pozostaw je do wystygnięcia i gotowe.

Wypróbuj nasz sprawdzony sposób na soczysty schab . Ten prosty deser z biszkoptów zachwyci wszystkich w domu.

bułeczki krojenie.jpg
Fot. YouTube/Pani M - kuchnia smakowita
Znany kucharz pokazał, jak robi kompot jabłkowy. Na takie dodatki do owoców sam nigdy bym nie wpadł
Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy