Wsyp 3 opakowania do piany. Biszkopt jeszcze nigdy nie był tak miękki i puszysty
Do biszkoptu dodaj 3 łyżki mąki i 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru. Ciasto pięknie wyrośnie podczas pieczenia. Nie opada, nie kruszy się i smakuje obłędnie. Budynie dodają mu też nuty smakowej.
Waniliowy biszkopt, który nie opada. Poznaj najlepszy przepis
Beata Kuryło na kanale Orchideli na YouTube zdradza przepisy na przepyszne desery i ciasta na każdą okazję. Jej kanał ma prawie 300 tysięcy subskrybentów. Pani Beata pokazała niedawno, jak zrobić niezwykle puszysty, waniliowy biszkopt.
Do biszkoptu dodaje tylko 3 łyżki mąki pszennej. Do piany wsypuje natomiast 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru. Biszkopt upieczony według jej przepisu wychodzi za każdym razem. Jest puszysty, nie pęka, nie opada i smakuje fantastycznie.
Biszkopt pieczemy 45-50 minut i od razu wyjmujemy go z piekarnika. Gotowe ciasto przekładamy ulubionymi kremami lub bitą śmietaną dopiero wtedy, kiedy całkowicie ostygnie. W przeciwnym razie delikatne ciasto może się porwać.
Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Orchideli na YouTube.
Przepis na biszkopt z budyniem waniliowym
Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm:
- 6 dużych jajek
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 3 łyżki mąki pszennej typ 450
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić puszysty, waniliowy biszkopt? Efekt zachwyca
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie wsyp cukier i miksuj, aż powstanie gęsta piana. Wlewaj po 1 żółtku, stale mieszając. Do masy wsyp mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
Wsyp budynie waniliowe bez cukru. Mieszaj delikatnie do połączenia wszystkich składników. Masę przelej na tortownicę z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z opcją grzania góra-dół, piecz 45-50 minut.
Pomysł na pyszne ciasto? Przygotuj serowiec zawijany siostry Anastazji . Katarzyna Cichopek zdradziła niedawno przepis na pyszny deser z ciasta francuskiego i czekolady.