Wsyp do mleka i wypij. Zapomnisz o przeziębieniu i wzmocnisz organizm
Nadchodzą jesienne chłody, a wraz z nimi obniżona odporność i sezonowe infekcje. Zanim sięgniemy po leki, warto wypróbować bardziej naturalnych metod wspierania odporności.
Kurkuma: naturalny lek
O niektórych przyprawach wiemy doskonale, że mają liczne zdrowotne właściwości. Z dobrodziejstw innych w ogóle nie zdajemy sobie sprawy. Przypominamy sobie czasami, widząc kupiony w aptece lek, który chwali się zawartością wyciągu z przyprawy, której opakowanie zbiera kurz w naszej szafce.
Taką funkcję pełni często kurkuma . Wymagana w niewielu potrawach, znajduje się często w naszej kuchni. A tak łatwo przekształcić ją we wzmacniający napój na bazie mleka lub napoju mlecznego.
Zdrowotne właściwości kurkumy
Ta aromatyczna orientalna przyprawa o gorzko-pikantnym posmaku wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne, a także bakterio-, wiruso- i grzybobójcze . Oznacza to, że pomaga zwalczyć w zarodku pierwsze objawy każdej rozwijającej się u nas infekcji. Warto przygotować z niej napój nazywany złotym mlekiem i włączyć go do swojej jesienno-zimowej diety .
Składniki
- 1 szklanka mleka lub napoju mlecznego
- 3 łyżki kurkumy
- 1 łyżeczka oleju z pierwszego tłoczenia, np. z dyni czy pestek winogron
- Miód do smaku
Złote mleko z kurkumy
Przygotowanie zdrowotnego napoju z mleka i kurkumy zaczynamy od pasty z tej przyprawy . Do rondelka wsypujemy kurkumę i zalewamy ok. 120 ml wody . Gotujemy na wolnym ogniu, aż przyprawa zmieni się w pastę. Ilością wody i kurkumy regulujemy gęstość.
Kurkumę przenosimy do kubka. W rondelku podgrzewamy np. mleko migdałowe lub krowie do temperatury ok. 40 stopni. Zalewamy nim pastę. Dodajemy łyżeczkę oleju i słodzimy miodem do smaku. Szklankę takiego napoju wypijamy przed snem.
Wypróbuj też przepis na zupę z batatów i alternatywny sposób kiszenia kapusty .