Smakosze.pl Przepisy Wsyp do mleka i wypij. Zapomnisz o przeziębieniu i wzmocnisz organizm
fot. Canva

Wsyp do mleka i wypij. Zapomnisz o przeziębieniu i wzmocnisz organizm

29 września 2024

Nadchodzą jesienne chłody, a wraz z nimi obniżona odporność i sezonowe infekcje. Zanim sięgniemy po leki, warto wypróbować bardziej naturalnych metod wspierania odporności.

Kurkuma: naturalny lek

O niektórych przyprawach wiemy doskonale, że mają liczne zdrowotne właściwości. Z dobrodziejstw innych w ogóle nie zdajemy sobie sprawy. Przypominamy sobie czasami, widząc kupiony w aptece lek, który chwali się zawartością wyciągu z przyprawy, której opakowanie zbiera kurz w naszej szafce.

Taką funkcję pełni często kurkuma . Wymagana w niewielu potrawach, znajduje się często w naszej kuchni. A tak łatwo przekształcić ją we wzmacniający napój na bazie mleka lub napoju mlecznego.

mleko kurkumowe

Wsyp kawę do jajek. Każdy jest zachwycony, co z tego powstaje

Zdrowotne właściwości kurkumy

Ta aromatyczna orientalna przyprawa o gorzko-pikantnym posmaku wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne, a także bakterio-, wiruso- i grzybobójcze . Oznacza to, że pomaga zwalczyć w zarodku pierwsze objawy każdej rozwijającej się u nas infekcji. Warto przygotować z niej napój nazywany złotym mlekiem i włączyć go do swojej jesienno-zimowej diety .

Składniki

  • 1 szklanka mleka lub napoju mlecznego
  • 3 łyżki kurkumy
  • 1 łyżeczka oleju z pierwszego tłoczenia, np. z dyni czy pestek winogron
  • Miód do smaku

Złote mleko z kurkumy

Przygotowanie zdrowotnego napoju z mleka i kurkumy zaczynamy od pasty z tej przyprawy . Do rondelka wsypujemy kurkumę i zalewamy ok. 120 ml wody . Gotujemy na wolnym ogniu, aż przyprawa zmieni się w pastę. Ilością wody i kurkumy regulujemy gęstość.

Kurkumę przenosimy do kubka. W rondelku podgrzewamy np. mleko migdałowe lub krowie do temperatury ok. 40 stopni. Zalewamy nim pastę. Dodajemy łyżeczkę oleju i słodzimy miodem do smaku. Szklankę takiego napoju wypijamy przed snem.

Wypróbuj też przepis na zupę z batatów i alternatywny sposób kiszenia kapusty .

napój z kurkumy

Najgorszy możliwy składnik zupy pomidorowej. Psuje smak i szkodzi zdrowiu
Dodaj dosłownie łyżkę do masy na racuchy. Nie będą piły tłuszczu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy