Wsyp mąkę do wrzącej wody. To takie proste, a smakuje jak marzenie
Oto prosty przepis na niezwykle szybką przekąskę. Prosty? Właściwie najprostszy, jaki się da. Jednak trudno oprzeć się temu, co z niego powstaje. Zapewniam, ze warto spróbować.
Najprostsze ciasto
Przaśne ciasto, składające się z samej mąki i wody , to jedna z najprostszych rzeczy, jakie można sobie wyobrazić. Jeśli nie przygotowujemy z niego np. pierogów , ale serwujemy samodzielnie po usmażeniu, jest świetnym produktem do przekąskowej uczty. Podajemy je wtedy z dipami.
Jednak w przygotowywaniu odpowiednio lekkiego i pulchnego ciasta tego typu jest też pewna sztuka. Nie możemy przecież liczyć na efekt sody czy proszku do pieczenia, co dopiero mówić o drożdżach. Można jednak obejść ten problem.
Zaparz mąkę we wrzącej wodzie
Podobnie jak w wypadku pierogów , na ratunek przychodzi nam tu wrząca woda. Zaparza ona ciasto, dzięki czemu aktywuje siatkę glutenową. Podobny przepis znajdujemy na kanale Kuchnia Asena, skąd pochodzą ilustracje do tego materiału.
Składniki
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru pudru
- Rafinowany olej do głębokiego smażenia
Mąka i wrzątek
Do miski odmierzamy 250 ml wrzącej wody. Dodajemy do niej sól i ewentualnie cukier. Mieszamy, aż się rozpuszczą.
Do wrzątku partiami dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy łopatką, aż składniki się połączą . W miarę stygnięcia ciasta, zaczynamy mieszać je ręką.
Podsypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. Pozwalamy mu odpocząć kilka minut i rozwałkowujemy cienko – na placek o boku ok. 30 cm i grubości 1-2 mm.
Placek kroimy w podłużne paski o szerokości 2-3 cm . W poprzek przedzielamy je raz albo dwa, by mieściły się na patelni. Smażymy placuszki na głębokim oleju, aż będą rumiane z obu stron. Przed ich włożeniem olej musi być już naprawdę dobrze rozgrzany.
W trakcie smażenia paluchy powinny nadmuchać się w środku. Należy ostrożnie przewracać je, by dosmażyły się z obu stron . Wyjmujemy je na ręcznik papierowy i podajemy po przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na delikatne ciasto na pierogi i karpia według Magdy Gessler .