Smakosze.pl Przepisy Wsyp mąkę do wrzącej wody. To takie proste, a smakuje jak marzenie
fot. youtube.com/AsenanınMutfağı

Wsyp mąkę do wrzącej wody. To takie proste, a smakuje jak marzenie

4 grudnia 2024

Oto prosty przepis na niezwykle szybką przekąskę. Prosty? Właściwie najprostszy, jaki się da. Jednak trudno oprzeć się temu, co z niego powstaje. Zapewniam, ze warto spróbować.

Najprostsze ciasto

Przaśne ciasto, składające się z samej mąki i wody , to jedna z najprostszych rzeczy, jakie można sobie wyobrazić. Jeśli nie przygotowujemy z niego np. pierogów , ale serwujemy samodzielnie po usmażeniu, jest świetnym produktem do przekąskowej uczty. Podajemy je wtedy z dipami.

Jednak w przygotowywaniu odpowiednio lekkiego i pulchnego ciasta tego typu jest też pewna sztuka. Nie możemy przecież liczyć na efekt sody czy proszku do pieczenia, co dopiero mówić o drożdżach. Można jednak obejść ten problem.

ciasto z mąki i wody
fot. youtube.com/AsenanınMutfağı
Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Nikt nie wierzy, że robię to ciasto w niecałe pół godziny

Zaparz mąkę we wrzącej wodzie

Podobnie jak w wypadku pierogów , na ratunek przychodzi nam tu wrząca woda. Zaparza ona ciasto, dzięki czemu aktywuje siatkę glutenową. Podobny przepis znajdujemy na kanale Kuchnia Asena, skąd pochodzą ilustracje do tego materiału.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru pudru
  • Rafinowany olej do głębokiego smażenia

Mąka i wrzątek

Do miski odmierzamy 250 ml wrzącej wody. Dodajemy do niej sól i ewentualnie cukier. Mieszamy, aż się rozpuszczą.

Do wrzątku partiami dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy łopatką, aż składniki się połączą . W miarę stygnięcia ciasta, zaczynamy mieszać je ręką.

Podsypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. Pozwalamy mu odpocząć kilka minut i rozwałkowujemy cienko – na placek o boku ok. 30 cm i grubości 1-2 mm.

Placek kroimy w podłużne paski o szerokości 2-3 cm . W poprzek przedzielamy je raz albo dwa, by mieściły się na patelni. Smażymy placuszki na głębokim oleju, aż będą rumiane z obu stron. Przed ich włożeniem olej musi być już naprawdę dobrze rozgrzany.

W trakcie smażenia paluchy powinny nadmuchać się w środku. Należy ostrożnie przewracać je, by dosmażyły się z obu stron . Wyjmujemy je na ręcznik papierowy i podajemy po przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na delikatne ciasto na pierogi i karpia według Magdy Gessler .

paluchy smażone
fot. youtube.com/AsenanınMutfağı
Wyjmij z kuchennej szafki i podlej gwiazdę betlejemską. Będzie kwitnąć całą zimę
Zatrzymali to na granicy, dokonali paskudnego odkrycia. 25 ton nie nadawało się do jedzenia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy