Wsyp to do masy na kotlety mielone i dokładnie wymieszaj. Ten dodatek jest 10 razy lepszy od zwykłej bułki
Szukając idealnego przepisu na kotlety mielone, trafiałam na receptury z przeróżnymi dodatkami. W większości wykorzystywana była bułka tarta lub namaczana. Zrobiłam jednak danie bez tego produktu. Wyszło fantastycznie.
Niezawodny przepis na kotlety mielone
Połączenie mielonej łopatki wieprzowej, bułki moczonej w mleku i cebulki to klasyka kuchni polskiej. Mało kto oprze się soczystym i otoczonym chrupiąca skórką kotletom mielonym, ale w mojej rodzinie już od jakiegoś czasu to danie nie budziło entuzjazmu.
Gdy znalazłam przepis pomijający podstawowy według mnie dodatek, czyli bułkę namaczaną w mleku, byłam sceptyczna. Dodawany był też jeden zaskakujący produkt. Postanowiłam jednak spróbować. Wyszło naprawdę smacznie.
Prosty przepis na kotlety mielone bez bułki
Przygotowanie kotletów mielonych można uprościć. Zamiast namaczać bułkę, wsypiemy kaszę mannę i dodamy startego na tarce o niewielkich oczkach ziemniaka. Danie wyjdzie soczyste i delikatne jak nigdy wcześniej.
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 50 g kaszy manny
- 1 większy ziemniak
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do obtaczania
- olej rzepakowy do smażenia
Niewiele produktów trzeba by zrobić smaczne i satysfakcjonujące nawet najbardziej wymagających smakoszy kotlety mielone. Instrukcję krok po kroku znajdziecie w dalszej części artykułu. Warto się skusić.
Jak zrobić smaczne kotlety mielone? Zmieniam dodatki i jest pysznie
Gdy zamiast bułki moczonej w mleku wykorzystamy ziemniaka i kaszę mannę, masa na kotlety mielone nabierze delikatności. Do umieszczonego w dużej misce mielonego mięsa po prostu wsypuje suchą kaszę.
Ziemniaka obieram, myję z piasku i ścieram na tarce o mniejszych oczkach. Podobnie postępuję z cebulą i czosnkiem, z tą różnicą, że po zdjęciu łupin nie myję już warzyw. Wiórki wraz z sokiem dodaję do mięsa. Wsypuję też słodką paprykę, pół łyżeczki soli i solidną szczyptę pieprzu.
Na koniec wbijam jajko i wyrabiam masę dłonią. Formuję niezbyt duże kulki i delikatnie je spłaszczam. Na patelnię wlewam tyle oleju, by przykryć jej dno i rozgrzewam tłuszcz.
Obtoczone w bułce tartej kotlety mielone smażę na średnim ogniu, aż się z obu stron zrumienią. Gotowe układam na wyłożonym ręcznikiem papierowym talerzu — zbierze nadmiar oleju.
Jak podawać kotlety mielone bez bułki?
Do dania pasują klasyczne dodatki takie jak surówki czy zasmażana kapusta lub buraczki z chrzanem. Możecie dodatkowo podać ziemniaki lub postawić na lekką kaszę np. jęczmienną perłową.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować je w piekarniku . Być może skusi was też znakomita odsłona z dodatkiem jarmużu — właśnie zaczął się sezon na to warzywo.