Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku na Wszystkich Świętych podam gościom taką karkówkę. Z jednym dodatkiem sos smakuje obłędnie

W tym roku na Wszystkich Świętych podam gościom taką karkówkę. Z jednym dodatkiem sos smakuje obłędnie

Karkówka w sosie
YT/Becia gotuje

Jeśli nie wiecie, co zrobić do jedzenia na Wszystkich Świętych, mamy pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta karkówka w sosie własnym wzbogaconym o jeden wyjątkowo smaczny produkt zachwyci najbardziej wybrednych domowników. Wykonanie jest bardzo proste.

Co zrobić do jedzenia na Wszystkich Świętych

Uroczysty obiad na 1 listopada może być wyzwaniem. Rodzinne spotkanie wymaga przygotowania dania, które będzie sycące i spodoba się wszystkim bliskim. Jeśli tym razem nie macie ochoty na długie smażenie kotletów, postawcie na karkówkę.

Niedrogie mięso można przyrządzić w pysznym sosie, używając tylko podstawowych składników. Dzięki jednemu produktowi z waszej spiżarki będzie on nad wyraz smaczny. Czego potrzebujecie? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Smażenie karkówki.jpg
YT/Becia gotuje
Połączyłam 2 składniki i dodałam zamiast twarogu. Sernik nigdy nie wyszedł mi tak puszysty

Przepis na świetną karkówkę w sosie

Sos do karkówki nie będzie tłusty i mdły, gdy dodacie do niego ogórki kiszone. Soczyste warzywo nada daniu charakteru i sprawi, że mięso wyjdzie przyjemnie kruche. Oprócz niego dodamy inne aromatyczne przyprawy. Będzie pysznie.

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 5 suszonych grzybów
  • 20 g musztardy stołowej
  • 20 ml sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 10-15 g smalcu
  • 15-20 g mąki zasmażanej
  • wrzątek
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Z krótkiej listy składników w mniej więcej godzinę jesteśmy w stanie przygotować smakowity obiad dla kilku osób. Szczegółową instrukcję znajdziecie poniżej. Warto spróbować.

Jak zrobić smaczną karkówkę? Przygotujcie do niej sos

Zaczynam od pokrojenia karkówki w plastry o grubości około 1 cm. Kładę je na dobrze rozgrzany smalec i zrumieniam na większym ogniu. Zalewam wrzątkiem tak, by je przykryć, po czym wrzucam grzyby suszone i wszystkie przyprawy w kawałku. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wlewam sos sojowy lub delikatnie solę zawartość patelni. Zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i duszę przez 30-40 minut, pod koniec sprawdzając, czy karkówka zmiękła. Jeśli wciąż będzie twarda, wydłużamy czas przyrządzania, jednocześnie pilnując, by płyn nie odparował z patelni.

Przy miękkiej karkówce, przystępujemy do robienia sosu. Z patelni usuwam przyprawy w kawałku, a następnie dodaję starte na tarce o większych oczkach ogórki kiszone. Z odrobiną płynu z patelni mieszam zasmażoną mąkę oraz musztardę.

Gdy już się połączą, wlewam masę na patelnię. Delikatnie mieszając, gotuję zawartość przez 2-3 minuty od momentu, gdy zacznie lekko bulgotać — sos, w którym skąpana jest karkówka, musi zgęstnieć. Na koniec doprawiamy danie pieprzem i ewentualnie solą (ale ostrożnie, bo ogórki były słone).

Wskazówka: mąka zasmażana to nic innego jak mąka zrumieniona na suchej patelni do poziomu, który nam odpowiada. Im ciemniejsza, tym bardziej intensywną barwę będzie miał zagęszczany sos. Z rumienieniem nie warto jednak przesadzić, by produkt nie nabrał goryczy.

Jak podać karkówkę w sosie?

Karkówka w sosie własnym idealnie pasuje do ziemniaczanego purée oraz warzyw na ciepło np. zasmażanych buraczków czy marchewki z groszkiem. Można też podać ją z kaszą i surówką z ogórka kiszonego lub marchewki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne dania mięsne. Sprawdźcie jak zrobić pyszne gołąbki siostry Anieli. Być może skusi was też wyborny schab pieczony w rękawie.

Pyszna karkówka na obiad.jpg
YT/Becia gotuje