Wsypuję wiórki do miski i zalewam słodkim mlekiem. Smak tych błyskawicznych ciasteczek pamiętam z czasów PRL
Te pyszne szybkie ciasteczka cofną „starszych nastolatków” w czasie. Na pewno przypadną do gustu także młodszym. Jesteście gotowi na kultowe ciasteczka we współczesnym wydaniu? Sprawdźcie poniższy przepis, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Kokosanki – smak dzieciństwa
Dziś półki sklepowe uginają się pod ciężarem słodyczy we wszystkich kształtach i aromatach . Smaki dzieciństwa pozostają przez to nieco zapomniane. A jednak czasem chętnie wracamy do takich wspomnień i odnajdujemy w nich mnóstwo przyjemności .
Youtube'owy kanał Pani M. Kuchnia Smakowita p rzypomniał jedną z takich przekąsek : kokosanki, czyli małe ciasteczka kokosowe, które z łatwością można przygotować w domu. Ta receptura różni się nieco od klasycznej wersji, którą stosowały nasze mamy i babcie . W niczym jednak jej nie ustępuje pod względem smaku .
Prosty przepis na kokosowe ciastka
Do zalet tego przepisu należało to, że wiele składników było pod ręką nawet kiedy z zaopatrzeniem w sklepach bywało różnie . Teraz nie musimy się o to martwić, jednak przepis wciąż pozostaje banalny. W naszej recepturze podstawą jest pyszne, słodkie mleko skondensowane . Sprawdźcie sami, jakie to proste.
Składniki
- 250 g wiórków kokosowych
- Pół puszki skondensowanego mleka słodzonego
- Białko jednego jajka
- Sól, aromat waniliowy, sok z cytryny
Jak zrobić kokosanki
Wiórki kokosowe nasypujemy do miseczki . Mieszamy z mlekiem skondensowanym. Dodajemy do smaku aromatu waniliowego lub wybranego innego .
W osobnej miseczce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną masę . Pod koniec ubijania możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny. Gotową pianę przekładamy do pozostałych składników i mieszamy .
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia . Formujemy kokosanki w postaci lekko spłaszczonych kulek i jedna obok drugiej układamy na papierze. Kiedy zużyjemy całą masę, wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika .
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni . Po wyjęciu i przestudzeniu można udekorować ciastka roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub podawać bez dekoracji.
Mamy też przepisy na inne kultowe przekąski: szyszki z ryżu i grzybki w czekoladzie .
Źródło: YouTube / Pani M. Kuchnia Smakowita