Smakosze.pl Przepisy Wsypuję wiórki do miski i zalewam słodkim mlekiem. Smak tych błyskawicznych ciasteczek pamiętam z czasów PRL
youtube.com/@PaniMkuchniasmakowita

Wsypuję wiórki do miski i zalewam słodkim mlekiem. Smak tych błyskawicznych ciasteczek pamiętam z czasów PRL

29 grudnia 2023

Te pyszne szybkie ciasteczka cofną „starszych nastolatków” w czasie. Na pewno przypadną do gustu także młodszym. Jesteście gotowi na kultowe ciasteczka we współczesnym wydaniu? Sprawdźcie poniższy przepis, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

Kokosanki – smak dzieciństwa

Dziś półki sklepowe uginają się pod ciężarem słodyczy we wszystkich kształtach i aromatach . Smaki dzieciństwa pozostają przez to nieco zapomniane. A jednak czasem chętnie wracamy do takich wspomnień i odnajdujemy w nich mnóstwo przyjemności .

Youtube'owy kanał Pani M. Kuchnia Smakowita p rzypomniał jedną z takich przekąsek : kokosanki, czyli małe ciasteczka kokosowe, które z łatwością można przygotować w domu. Ta receptura różni się nieco od klasycznej wersji, którą stosowały nasze mamy i babcie . W niczym jednak jej nie ustępuje pod względem smaku .

Formowanie kokosanek

Ten produkt ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Działa cuda na układ trawienny, a do tego kosztuje grosze

Prosty przepis na kokosowe ciastka

Do zalet tego przepisu należało to, że wiele składników było pod ręką nawet kiedy z zaopatrzeniem w sklepach bywało różnie . Teraz nie musimy się o to martwić, jednak przepis wciąż pozostaje banalny. W naszej recepturze podstawą jest pyszne, słodkie mleko skondensowane . Sprawdźcie sami, jakie to proste.

Składniki

  • 250 g wiórków kokosowych
  • Pół puszki skondensowanego mleka słodzonego
  • Białko jednego jajka
  • Sól, aromat waniliowy, sok z cytryny

Jak zrobić kokosanki

Wiórki kokosowe nasypujemy do miseczki . Mieszamy z mlekiem skondensowanym. Dodajemy do smaku aromatu waniliowego lub wybranego innego .

W osobnej miseczce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną masę . Pod koniec ubijania możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny. Gotową pianę przekładamy do pozostałych składników i mieszamy .

Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia . Formujemy kokosanki w postaci lekko spłaszczonych kulek i jedna obok drugiej układamy na papierze. Kiedy zużyjemy całą masę, wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika .

Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni . Po wyjęciu i przestudzeniu można udekorować ciastka roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub podawać bez dekoracji.

Mamy też przepisy na inne kultowe przekąski: szyszki z ryżu i grzybki w czekoladzie .

kokosanki.jpg
Wikimedia / Tamorlan / CC BY-SA 3.0

Źródło: YouTube /  Pani M. Kuchnia Smakowita

Moja mama dodaje do mielonych ten składnik. Kotlety są lekkie i doskonale sycą, nie wyobrażam sobie robić ich inaczej
10 minut pracy i tylko 6 składników. Tyle kosztują mnie te błyskawiczne eklerki z ciasta francuskiego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy