Wszystko, co robimy, robimy dla Polski – oświadcza kucharz nagrodzony gwiazdką Michelin
Andrea Camastra, włoski szef kuchni od lat mieszkający w Polsce, jest współwłaścicielem restauracji Nuta nagrodzonej gwiazdką przewodnika Michelin. Właśnie otrzymał kolejne wyróżnienie – tym razem nie jako kucharz a jako restaurator. Uważa, że nagrodzono jego przywiązanie do polskiej kuchni i polskiego wina.
Nagrodzone innowacje
W konkursie przeprowadzonym przez agencję FOR Solutions zajmującą się doradztwem dla restauracji oraz magazynu „Forbes”, pierwsze miejsce pośród 50 Restauratorów Innowatorów zajęli właściciele restauracji Nuta – Andrea Camastra i Marcin Zawadzki. Wciąż na podium , tuż za gwiazdkową restauracją, znaleźli się twórca i właściciel restauracji Izumi Sushi i innych japońskich restauracji, mistrz sushi Alon Than i jego wspólniczka a prywatnie żona – Alicja.
Żadne ziemniaki, żaden makaron. Najlepszą zapiekankę zrobisz z czegoś innego, musisz spróbowaćMisja Andrei
Andrea Camastra, w rozmowie z portalem smakosze.pl, podkreśla, że jako pierwszy w Polsce w menu degustacyjnym gwiazdkowej restauracji ustalił łączenia potraw z wyłącznie polskimi winami. – Nikt tego wcześniej nie robił, inna rzecz, że polskie wino jeszcze wówczas nie było tak dobre, jak dziś. Polskie wina są wspaniałe, nie ustępują światowym, nie zdziwiłbym się, gdyby za 10-15 lat były w absolutnej światowej czołówce – mówi kucharz.
– Jestem Polakiem, tylko nie mówiącym po polsku, tak się czuję – deklaruje Camastra. – Zależy mi na tym, żeby pokazywać cudzoziemcom polskie przysmaki. W restauracji mam ogromny wybór polskich win i polskich produktów. Bardzo chcę, żeby na świecie poznano wspaniałości polskiej kuchni.
W poszukiwaniu polskich specjałów
Jury, które przyznało właścicielom Nuty tytuł Innowatora składało się m.in. z najsłynniejszych polskich restauratorów, laureatów tytułów Najlepszego Restauratora w latach poprzednich. Wśród jurorów znaleźli się m.in. Daniel Pawełek, Katarzyna Likus, czy Agnieszka i Marcin Kręgliccy.
Do rankingu mogli trafić wszyscy restauratorzy prezentujący odwagę i innowacyjność w działaniu. Ci, którzy stawiają na świeżość pomysłów, nietuzinkowe rozwiązania, nowe technologie, sposoby zarządzania czy design. Nie oceniano jakości i rodzaju restauracji, ale innowacyjność konceptu jej właścicieli. Zwyciężyło podejście odwołujące się do tradycji – polskiej, jak w przypadku Andrei Camastry, czy japońskiej – jak w przypadku Alona Thana.
– Zawsze, od początku szukamy polskich, lokalnych specjałów, piszemy do wszystkich polskich winiarzy, żeby przysyłali nam próbki swoich win, chcemy pokazywać polskie jedzenie obcokrajowcom. Wiem, że zabrzmi to górnolotnie, ale wszystko, co robimy, robimy dla kraju – przekonuje Andrea Camastra komentując wyróżnienie.