Smakosze.pl Przepisy Wyborne placuszki z dodatkiem kurczaka
canva/peredniankina

Wyborne placuszki z dodatkiem kurczaka

25 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Potrzebujesz odmiany od typowych, świątecznych potraw? Zaskoczymy cię czymś niezwykłym i smacznym. Proponujemy wyborne placuszki z dodatkiem kurczaka. Łączą w sobie cechy placków i kotletów, bo zawierają mąkę i jajko, ale też delikatne mięso. Wzbogać je warzywami, a zyskają na smaku i apetycznym wyglądzie.

Filet z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. To delikatne mięso doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Dziś pojawi się w roli dodatku, jednak do niezwykłej potrawy. Placki z kurczakiem są naprawdę ciekawą propozycją obiadową. Sprawdzą się też na kolację.

Wyborne placuszki z dodatkiem kurczaka

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 3/4 szklanki zielonego, mrożonego groszku

  • 1 duży, pojedynczy filet z kurczaka

  • 1 cebula

  • 1/2 szklanki mąki

  • 3 jajka

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placuszków z kurczakiem

Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj do miski przy pomocy tarki o dużych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie odlej zgromadzony sok.

Groszek wrzuć na osolony wrzątek, gotuj go 3 minuty. Wylej na sito, przelej zimną wodą, dokładnie osącz i wystudź.

Filet z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w małą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.

Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj wprost do cukinii. Dodaj mąkę i jajka, wymieszaj składniki. Dodaj groszek i kurczaka oraz przyprawy, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je rozpłaszcz. Smaż, aż placki będą z obu stron rumiane.

Placuszki zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. z sosem czosnkowym.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne, pomysłowe placki. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z tuńczykiem , a także jak zrobić placki z kalafiora .

krojenie fileta
krojenie fileta

Źródło zdjęcia: canva/vovaschevchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: urodaizdrowie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy