Wyborne placuszki z dodatkiem kurczaka
Potrzebujesz odmiany od typowych, świątecznych potraw? Zaskoczymy cię czymś niezwykłym i smacznym. Proponujemy wyborne placuszki z dodatkiem kurczaka. Łączą w sobie cechy placków i kotletów, bo zawierają mąkę i jajko, ale też delikatne mięso. Wzbogać je warzywami, a zyskają na smaku i apetycznym wyglądzie.
Filet z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. To delikatne mięso doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Dziś pojawi się w roli dodatku, jednak do niezwykłej potrawy. Placki z kurczakiem są naprawdę ciekawą propozycją obiadową. Sprawdzą się też na kolację.
Wyborne placuszki z dodatkiem kurczaka
Składniki:
-
1 średniej wielkości cukinia
-
3/4 szklanki zielonego, mrożonego groszku
-
1 duży, pojedynczy filet z kurczaka
-
1 cebula
-
1/2 szklanki mąki
-
3 jajka
-
słodka mielona papryka
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placuszków z kurczakiem
Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj do miski przy pomocy tarki o dużych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie odlej zgromadzony sok.
Groszek wrzuć na osolony wrzątek, gotuj go 3 minuty. Wylej na sito, przelej zimną wodą, dokładnie osącz i wystudź.
Filet z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w małą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.
Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj wprost do cukinii. Dodaj mąkę i jajka, wymieszaj składniki. Dodaj groszek i kurczaka oraz przyprawy, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je rozpłaszcz. Smaż, aż placki będą z obu stron rumiane.
Placuszki zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. z sosem czosnkowym.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne, pomysłowe placki. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z tuńczykiem , a także jak zrobić placki z kalafiora .
Źródło zdjęcia: canva/vovaschevchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: urodaizdrowie