Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Wybory żywieniowe Polaków, a zmiany klimatyczne
Monika Dec
Monika Dec 21.07.2021 02:00

Wybory żywieniowe Polaków, a zmiany klimatyczne

Projekt bez tytułu - 2021-07-21T191218.923
canva/sergeyryzhov

Eksperci nie mają najmniejszych wątpliwości - ograniczenie mięsa oraz nabiału to kluczowe działania, jakie powinniśmy podjąć, aby przeciwdziałać zmianom klimatu. Wyniki najnowszego badania "Zmiana klimatu, a produkcja żywności - badania świadomości mieszkańców Polski" przeprowadzonego przez Upfield nie napawają jednak optymizmem.

Badania przeprowadzone przez Upfield w czerwcu 2021 roku pokazały m.in. w jaki sposób odżywiają się Polacy. Aż 73% ankietowanych odpowiedziało, że jada standardowe posiłki tzw. produkty zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.

Jedynie 22 % badanych ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, wprowadzając do swojego menu zdecydowanie więcej składników roślinnych. Tylko 1 % ankietowanych określa siebie jako weganie.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Niepokojące wyniki badań

Chociaż niemal wszyscy ankietowali wskazali stan środowiska jako istotną kwestię, to jednak niewiele osób, które odżywiają się "w sposób standardowy" są skłonne zrezygnować ze swoich codziennych preferencji żywieniowych dla dobra klimatu. Według danych aż 65 % ankietowanych nie myśli o zmianie swojej diety ze względów proekologicznych.

Tego typu decyzję podjęłyby jedynie osoby, które posiadają zdecydowanie większą świadomość ekologiczną i śledzą bieżące doniesienia związane ze zmianami klimatycznymi. Jednak zdecydowana większość badanych jako swoją motywację do ewentualnej rezygnacji z mięsa oraz nabiału chętniej wskazała, chociażby względy zdrowotne. Niestety, niezależnie od naszych preferencji zmiany naszego sposobu żywienia są niemal konieczne.

Zmiany są nieuniknione

Profesor Zbigniew Karaczun z SGGW uważa, że zmiana naszych codziennych nawyków żywieniowych powinna być jedynie kwestią czasu.

"Produkcja mięsa ma znacząco większy ślad węglowy niż produkcja roślinna. W kontekście żywności - największy, negatywny wpływ na klimat ma hodowla przeżuwaczy (krowy, owce, kozy) i produkcja żywności pochodząca z ich hodowli.(...) Tak więc ograniczenie lub rezygnacja z mięsa i produktów odzwierzęcych w diecie może przyczynić się do zmniejszenia presji wywieranej przez człowieka na klimat i powstrzymania kryzysu."

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: materiały prasowe

Tagi: