Niewiarygodnie pyszne gołąbki bez dodatku kapusty
Gołąbki to jeden z klasyków kuchni polskiej. Zazwyczaj danie kojarzy się z kapustą, która uchodzi za jego najważniejszy składnik. Latem zachęcamy jednak do eksperymentów i skosztowania nowej zaskakującej wersji gołąbków, w których pierwsze skrzypce gra cukinia!
Gołąbki to danie, które jest znane chyba każdemu z nas. Zazwyczaj kojarzą się one z farszem mięsnym lub ziemniaczanym, który jest zawinięty w liście kapusty. Okazuje się, że nie jest to jedyna wersja tego dania. Latem warto skusić się na gołąbki z dodatkiem cukinii.
Właśnie trwa sezon na to warzywo, dlatego nie zwlekaj i korzystaj z niego ile się da! Oryginalna potrawa z pewnością podbije kubki smakowe całej rodziny!
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na gołąbki bez kapusty
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 cukinia
500 ml passaty pomidorowej
pół szklanki ugotowanej kaszy pęczak
cebula
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Umyj cukinię, a następnie zetrzyj ją na szatkownicy na cienkie plastry, po czym ją posól i ostaw do zmięknienia. Do miski przełóż mięso mielone i dodaj do niego ugotowaną wcześniej kaszę pęczak, podsmażoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Na desce rozłóż dwa płaty cukinii (nie mogą na siebie nachodzić!). Na jednym końcu ułóż po porcji farszu i zawiń je w formie rolady.
Tak przygotowane gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej pomidorową passatą, całość możesz posypać oliwkami oraz siekaną natką pietruszki. Gołąbki piecz 35 minut w 170 stopniach. Smacznego!
Polecamy również przepis na sezonowe z młodej kapusty oraz niezwykły sposób na cukinię małosolną.
Podobny przepis na gołąbki z cukinii znajdziesz na kanale na You Tube - Skutecznie.tv, z którego pochodzi powyższy kadr.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy