Z czym podawać białą kiełbasę? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza
Biała kiełbasa to świetny pomysł na śniadanie wielkanocne, obiad, a także danie w tygodniu, bez szczególnej okazji. Biała kiełbasa smakuje wyśmienicie w różnych wersjach, a przygotujesz ją naprawdę błyskawicznie. Z czym podawać białą kiełbasę? Poznaj 4 proste pomysły na białą kiełbasę.
Biała kiełbasa doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do zupy, np. do barszczu, żurku, zupy chrzanowej. Kiełbasę możesz gotować, smażyć i piec, każda wersja jest doskonała, a danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Kiełbasa biała to mięso doprawione czosnkiem i majerankiem, dzięki czemu jest delikatniejsza i jednocześnie bardziej doprawiona niż tradycyjna kiełbasa. Do pieczenia i smażenia najlepiej sprawdzi się kiełbasa parzona, do gotowania- surowa.
Pamiętaj, aby przed gotowaniem nakłuć kiełbasę widelcem, dzięki czemu kiełbasa nie będzie popękana. Biała kiełbasa doskonale łączy się z cebulą, chrzanem, musztardą, miodem, tymiankiem i majerankiem i właśnie takie połączenia poznasz w tym artykule. Będzie prosto i pysznie.
W tym artykule dowiesz się, jak wybrać idealną kiełbasę białą i na co zwracać uwagę podczas zakupów, żeby mięso było najwyższej jakości.
Biała kiełbasa w cieście francuskim
Składniki na 5 porcji:
5 kiełbas białych parzonych
2 opakowania ciasta francuskiego
suszony majeranek
musztarda
jajko
Kiełbasa w cieście francuskim to wyśmienity dodatek do żurku, zupy chrzanowej i cebulowej. Ciasto francuskie rozłóż, posmaruj musztardą, oprósz majerankiem, pokrój na kwadraty. Kiełbasy pokrój na tyle kawałków, ile jest kwadratów.
Źródło zdjęcia: canva/LauriPatterson Na każdy kwadrat połóż kawałek kiełbasy, zawiń rogi po przekątnej i sklej. Wszystkie kawałki przełóż na dużą blachę z papierem do pieczenia, wierz wysmaruj rozmąconym jajkiem, piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i czosnkiem
Składniki na 5 porcji:
5 kiełbas białych parzonych
3 duże cebule białe
4 ząbki czosnku
suszony tymianek
suszony majeranek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Kiełbasę pieczoną z cebulką i czosnkiem podaj z sosem chrzanowym i świeżym pieczywem, będzie wyśmienita. Posiekaj czosnek, cebulę pokrój w słupki, naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, kiełbasy nakłuj i gotuj około 10 minut z dodatkiem łyżeczki majeranku.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Na dnie wyłóż część pokrojonej cebuli, następnie kiełbasy, resztę cebuli, czosnek. Całość skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 20-30 minut.
Biała kiełbasa w sosie miodowo- musztardowym
Składniki na 5 porcji:
5 kiełbas białych parzonych
2 łyżeczki musztardy francuskiej
łyżka płynnego miodu
łyżeczka musztardy delikatesowej
pół łyżeczki kminku
2 cebule czerwone
oliwa z oliwek
Kiełbasy w sosie musztardowo- miodowym smakują wyśmienicie podane z pieczywem lub ziemniakami. Kiełbasy nakłuj widelcem i gotuj 5-10 minut. Cebule pokrój w słupki, musztardy, miód i kminek wymieszaj z odrobiną oliwy.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, na dół połóż cebule, na górę kiełbasy, całość polej przygotowanym sosem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 30 minut.
Barszcz biały z białą kiełbasą, jajkiem i ziemniakami
Składniki:
5 kiełbas białych surowych
4 ziemniaki
marchewka
korzeń pietruszki
cebula
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 duże ząbki czosnku
łyżeczka chrzanu
łyżka mąki
2 łyżki śmietany
majeranek suszony do smaku
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
Do garnka włóż kiełbasy, cebulę, marchewkę, pietruszkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, wlej 1,5 l wody i gotuj około 30 minut, aż powstanie aromatyczny wywar. Warzywa pokrój w kostkę i włóż do garnka.
Źródło zdjęcia: canva/iko636 Ziemniaki również pokrój w kostkę, dodaj do zupy razem z chrzanem i łyżeczką majeranku, gotuj do miękkości ziemniaków. Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną wody, wlej do zupy i gotuj jeszcze kilka minut. Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, podaj z ugotowanymi na twardo jajkami, smacznego.