Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca zupa z zielonej części pora. Już nigdy nie wyląduje w koszu
canva/Bosca78

Zachwycająca zupa z zielonej części pora. Już nigdy nie wyląduje w koszu

10 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukasz pomysłu na szybką, pyszną zupę, właśnie go znalazłeś. Proponujemy zachwycającą zupę z zielonej części pora. Jeśli do tej pory wyrzucałeś ten kawałek warzywa, od dzisiaj już nigdy nie wyląduje on w koszu. Zupa doskonale smakuje o każdej porze roku i można ją podać z różnymi dodatkami.

Por to smaczne warzywo, które jednak rzadko odgrywa w naszej kuchni rolę pierwszoplanową. Zwykle dodajemy go do zup i robimy surówkę z pora. Niektórzy jeszcze zapiekają pory w sosie lub dodają go do innych zapiekanek.

Tymczasem z pora można zrobić doskonałą zupę-krem. Warto tu wykorzystać zwłaszcza ciemnozieloną część warzywa, bo jest ona uważana za mniej atrakcyjną i często nie mamy na nią pomysłu. Rzeczywiście jest nieco twardsza i ostrzejsza w smaku, ale z tego powodu świetnie nadaje się do zblendowania.

Przepis na zupę z pora

Składniki:

  • zielone części z dwóch, większych porów (ewentualnie 1 cały por)

  • 1 łyżka masła lub oleju

  • 1 cebula

  • 3 ziemniaki

  • ok. 3 szklanki bulionu

  • suszony lubczyk

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • parmezan do posypania

Przygotowanie zupy-krem z pora

Por przekrój wzdłuż na połowę i dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osącz go, a potem pokrój w półkrążki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.

W garnku rozpuść masło, wsyp por i cebulę i przesmaż je, mieszając. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Całość chwilę podsmaż.

Warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj trochę lubczyku, soli i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Zupę zblenduj na jednolity krem. Dopraw ją do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj posypaną startym parmezanem i np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na szybkie zupy. Sprawdź, jak zrobić zupę z kalarepy , a także, jak przygotować zupę kalafiorową .

por
por

Źródło zdjęcia: canva/gaffera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blwprzepisy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy