Tort Pavlova
Canva.com

Zachwycający tort Pavlova - przepis krok po kroku

Gdy masz dość typowych polskich tortów na biszkopcie, przychodzimy ci z pomocą! Tort Pavlova to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości niecodziennym ciastem. Beza i owoce to zawsze dobry pomysł na deser, więc tort Pavlova będzie jeszcze lepszym wyborem!

Tort Pavlova z dalekiego kraju

Tort Pavlova to rodzaj ciasta bezowego udekorowanego słodkim kremem oraz owocami, który pochodzi z Australii i Nowej Zelandii. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która będąc na tournée zażyczyła sobie deseru lekkiego, a jednocześnie słodkiego.

Tort Pavlova coraz częściej gości na przyjęciach w Polsce, jest on delikatny, a jednocześnie bardzo słodki i owocowy dzięki czemu zyskuje coraz to większe grono swoich fanów. Spróbuj przygotować swój własny Tort Pavlova i przekonaj się, co w nim tak urzeka.

Oczywiście beza! Wykonaj ją samodzielnie, bo nie jest to takie trudne, jakie mogłoby się wydawać!

Składniki na bezę

- 250 g cukru
- 6 białek jajek
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- łyżka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie bezy:

Białka oddziel od żółtek. Białka umieść w dużej misce.Piekarnik nastaw na 170 stopni góra-dół.
Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie zacznij je ubijać powoli zwiększając moc miksera, uważaj, aby nie przesadzić z miksowaniem, więc ogranicz czas do około 3/5 minut.

Do białej zacznij dodawać powoli cukier, nie przestając ubijać, doprowadź do całkowitego rozpuszczenia cukru w pianie. Kolejno dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz sok z cytryny. Ubijaj wszystko do połączenia składników, aż uzyskasz białą, lśniącą masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Masę białkową nakładaj w kształcie średniej wielkości okręgu, tak, aby wyglądał jak kopiec, więc staraj się masę nakładać do góry (nie musi być równa).
Włóż blaszkę do piekarnika i piecz w 170 stopniach przez około 7/10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz jeszcze przez około półtorej godziny. Po tym czasie wyciągnij gotową bezę i zostaw do ostudzenia.

Krem z bitej śmietany

Składniki:

- 200 g śmietany 36%
- śmietan-fix (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Śmietanę zacznij ubijać na sztywno, jeśli nie będzie ci to wychodzić dodaj powoli całe opakowanie śmietan-fixu. Ubijaj, aż powstanie krem.
Jeśli chcesz, aby twoja bita śmietana była kakaowa, dodaj do niej łyżkę ciemnego kakao.

Dodatki:

- truskawki
- maliny
- kiwi
- borówki
- czerwona porzeczka
- brzoskwinie z puszki po odsączeniu

Tort Pavlova przygotowanie:

Wystudzoną bezę przełóż na talerz na którym ją podasz, na wierzch bezy wyłóż ubitą śmietankę, a całość posyp ulubionym owocami. Opcjonalnie możesz posypać całość startą na tarce mleczną lub gorzką czekoladą.
Dodatkowo przed podaniem możesz schować tort Pavlova do lodówki, aby zrobił się bardziej zwarty i nie rozwalał się podczas krojenia.

Twój tort Pavlova jest gotowy, oczywiście możesz dodawać i odejmować od niego owoce w zależności od własnych upodobań.

Tort Pavlova wyśmienicie smakuje z gorzką kawą lub herbatą.

Następny artykuł