Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Surówka z pora i zielonego jabłka wzbogaci niejeden obiad. Soczysta, wyrazista i przyjemnie chrupiąca kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Musicie spróbować.
Przepis na surówkę z pora i zielonego jabłka
Zielone jabłko i szczypiorek świetnie komponują się z mało popularnym w kuchni wyrazistym warzywem, jakim jest por. Całość podkreślimy lekkim sosem na bazie jogurtu dla pełniejszego smaku. Nikt się nie oprze.
Składniki:
- 1 duży por, cały
- 2 zielone jabłka średniej wielkości
- pół pęczka szczypiorku lub 1 cebula dymk
- 100 g jogurtu naturalnego, klasycznego lub sojowego
- 5 ml soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 5 g cukru
- 5 g soli
Jak przygotować surówkę z pora i zielonego jabłka?
Pora dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż i tniemy w słupki. Warzywo umieszczamy w misce i posypujemy cukrem oraz solą. Starannie mieszamy i pozostawiamy na kwadrans.
Jabłka myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy owoce w plastry, a potem w słupki. Oczyszczony szczypior lub dymkę z niewielką cebulką siekamy.
Zmiękczonego pora łączymy z jabłkami, zieleniną i jogurtem naturalnym. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Jeśli to okaże się konieczne, dodatkowo solimy.
Jak podawać surówkę z pora i zielonego jabłka?
Zielona surówka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Sprawdzi się w towarzystwie wielu dań mięsnych, także z grilla. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zaserwować ją również do warzywnych kotletów np. z marchewki .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyśmienite surówki. Koniecznie spróbujcie sycącego dodatku obiadowego z czerwoną fasolą . Być może skusi was też colesław z czerwonej kapusty .