Smakosze.pl Przepisy Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
canva/RichHobson

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej

2 czerwca 2023

Surówka z pora i zielonego jabłka wzbogaci niejeden obiad. Soczysta, wyrazista i przyjemnie chrupiąca kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Musicie spróbować.

Przepis na surówkę z pora i zielonego jabłka

Zielone jabłko i szczypiorek świetnie komponują się z mało popularnym w kuchni wyrazistym warzywem, jakim jest por. Całość podkreślimy lekkim sosem na bazie jogurtu dla pełniejszego smaku. Nikt się nie oprze.

Składniki:

  • 1 duży por, cały
  • 2 zielone jabłka średniej wielkości
  • pół pęczka szczypiorku lub 1 cebula dymk
  • 100 g jogurtu naturalnego, klasycznego lub sojowego
  • 5 ml soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia

Jak przygotować surówkę z pora i zielonego jabłka?

Pora dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż i tniemy w słupki. Warzywo umieszczamy w misce i posypujemy cukrem oraz solą. Starannie mieszamy i pozostawiamy na kwadrans.

Jabłka myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy owoce w plastry, a potem w słupki. Oczyszczony szczypior lub dymkę z niewielką cebulką siekamy.

Zmiękczonego pora łączymy z jabłkami, zieleniną i jogurtem naturalnym. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Jeśli to okaże się konieczne, dodatkowo solimy.

Jak podawać surówkę z pora i zielonego jabłka?

Zielona surówka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Sprawdzi się w towarzystwie wielu dań mięsnych, także z grilla. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zaserwować ją również do warzywnych kotletów np. z marchewki .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyśmienite surówki. Koniecznie spróbujcie sycącego dodatku obiadowego z czerwoną fasolą . Być może skusi was też colesław z czerwonej kapusty .

Surówka z pora i zielonego jabłka jest wyborna.png
canva/papkin
Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Białko czy żółtko? Eksperci w końcu powiedzieli, które z nich jest zdrowsze
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy