Smakosze.pl Przepisy Żadne masełko, żadna bułka tarta. Najlepszą fasolkę szparagową przygotujesz w ten sposób
Fot. YouTube/Maangchi

Żadne masełko, żadna bułka tarta. Najlepszą fasolkę szparagową przygotujesz w ten sposób

5 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znudziła ci się fasolka szparagowa w bułce tartej? Poznaj nowy sposób na jej przygotowanie. Dzięki zaskakującym składnikom warzywo nabierze zupełnie nowego smaku. Po spróbowaniu na jednej porcji się nie skończy.

Fasolka szparagowa już jest

Na straganach wciąż króluje fasolka szparagowa. To świetna okazja, aby podać ją nie tylko jako dodatek do obiadu . Fasolka może być doskonałą samodzielną przekąską. Jak? Przeczytasz poniżej.

Choć wiadomo, że fasolka sama w sobie jest pyszna, warto podkreślić jej smak za pomocą nowych dodatków. Niektóre z nich mogą cię zaskoczyć, ale uwierz, że do tego sposobu podania powrócisz nieraz. Domownicy będą się o nią dopominać przez cały sezon.

fasolka.jpg
Fot. Canva/al62
Nigdy tak nie rób przy odcedzaniu makaronu. Przez ten błąd będzie do niczego

Jak fasolka szparagowa, to tylko z tymi składnikami

Zastanawiasz się pewnie, czy zastąpienie bułki tartej to dobry pomysł? Odpowiedź jest tylko jedna - przekonaj się o tym sama, przygotowując fasolkę z niebanalnymi dodatkami. Poznasz je, kiedy tylko spojrzysz na listą umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Maangchi , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • woda

Fasolka szparagowa z czosnkiem i sosem sojowym - przepis

Zacznij od dokładnego opłukania i umycia fasolki szparagowej. Odetnij jej końcówki. W dużym garnku zagotuj wodę, wsyp do niego sól, a następnie przełóż do niego warzywo.

Gotuj fasolkę przez 7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedź ją. Pozostaw na potem szklankę wody, w której gotowała się fasolka.

W czasie gotowania przygotuj inne składniki. Obrane ząbki czosnku posiekaj w cienkie plasterki, a cebulę w drobne piórka.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej ząbki czosnku . Do zarumienionego czosnku dodaj ugotowaną fasolkę oraz cebulę. Całość zalej wodą pozostawioną po gotowaniu . Trzymaj składniki na ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Cały czas mieszaj.

Na koniec przypraw fasolkę sosem sojowym. Podawaj ją jako samodzielną przekąskę, np. ze świeżym pieczywem. Sprawdź, na co działa czosnek oraz poznaj nowy sposób na przetwory z ogórków .

fasolka szparagowa z czosnkiem.jpg
Fot. YouTube/Maangchi
Zapomnij o jarzynowej, ta sałatka smakuje 100 razy lepiej. Zawsze robię ją na grilla
W głowie się nie mieści ile trzeba zapłacić za słoik jagód. Te ceny wołają o pomstę do nieba
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy