Żadne kiszone, żadne małosolne. Te ogórki to prawdziwy hit, sekret tkwi w zalewie
![ogórki](https://images.iberion.media/images/1920/ogorki_c7f206a2cb.jpg)
Jak ogórki to nie tylko kiszone i małosolne. Zrób je z tego przepisu, a smakiem zachwycą każdego. Ich sekret tkwi w zalewie, którą przygotujesz z niezwykłego składnika.
Ogórki inne niż zawsze
Działkowcy już za chwilę będą zbierać pierwsze ogórki, więc to dobra pora, aby poznać nowe przepisy na przetwory. Wszyscy przywykliśmy już do kiszonych i małosolnych, które oczywiście są smaczne, ale po tylu latach mogły się po prostu znudzić.
Dlatego wypróbuj ten przepis, a takie ogórki będziesz robiła już co roku. Przygotowanie zalewy jest banalnie proste, a w dodatku nie jest zbyt czasochłonne. Niezbędne produkty wraz z dokładną instrukcją poznasz w dalszej części artykułu.
![zalewa do ogórków.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/zalewa_do_ogorkow_f671d7ceb5.jpg)
Nie może zabraknąć tego składnika
To, co wyróżnia ogórki przygotowane z poniższego przepisu, to przede wszystkim zalewa. Jej głównym składnikiem jest - uwaga - musztarda. Ten składnik nada warzywu lekkiej ostrości i wyjątkowego smaku. Oprócz niego potrzebne swą także inne produkty. Wszystkie wraz z proporcjami umieszczono poniżej. Przygotuj wszystko, co niezbędne i zrób z nich te przepyszne ogórki. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Swojskie jedzonko, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przepis na ogórki z musztardą
Do garnka wlej wodę oraz ocet. Wsyp cukier oraz sól. Dodaj także trzy ziarna ziela angielskiego oraz dwa liście laurowe. Wymieszaj, a następnie doprowadź do zagotowania. Po pięciu minutach od zagotowania dodaj obie musztardy. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się rozpuściły.
Teraz czas na ogórki. Przełóż je do dużej miski z wodą i postaw do namoczenia. Dokładnie je wyszoruj i umyj. Następnie odetnij końcówki ogórków i przekrój je na ćwiartki. Ciasno upchaj je w słoikach. Do każdego nich dodaj po jednej kulce ziela angielskiego i po kawałku liścia laurowego.
Ogórki zalej zalewą i szczelnie zamknij słoiki. Przełóż je do garnka i zalej wodą do połowy ich wysokości. Pasteryzuj je pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij słoiki, odwróć je do góry dnem i postaw do całkowitego wystygnięcia. Sprawdź, co przygotowała Biedronka oraz sprawdź, co zaskoczyło Bosacką.
![ogórki w słoikach.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_w_sloikach_2de581cfef.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_bf9303f71a.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_0158bb5d8a.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![makaron z pesto](https://images.iberion.media/images/origin/pesto_86a9e6dfdc.jpg)
![ciasto z bitą śmietaną i wisienką](https://images.iberion.media/images/origin/wiezinka_na_torcie_ee09a36b56.jpg)
![zalewanie frytek colą](https://images.iberion.media/images/origin/frytki_z_cola_fb8223460b.jpg)
![Blanka Lipińska i Magda Gessler](https://images.iberion.media/images/origin/Lipinska_Gessler_5ce660b299.jpg)
![ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_malosolne_f8f3989cdd.jpg)
![krojenie pora](https://images.iberion.media/images/origin/por_8ba1d80309.jpg)
![zalewanie frytek colą](https://images.iberion.media/images/origin/frytki_z_cola_fb8223460b.jpg)
![zupa z kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_kalarepy_d6ea42703b.jpg)
![faszerowania cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_856f91e732.jpg)
![fasolka szparagowa](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_szparagowa_15bc68646d.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_94301a5bb5.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_995bc1d092.jpg)
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek_cec39f4246.jpg)
![jajka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_88f42e9132.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_b769ce150a.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_borowkami_5e02fb9e30.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_f467abb20a.jpg)
![sałatka z sosem ogórkowym](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_jo_c44d588cfc.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_z_cukinii_9fc51c6ed1.jpg)
![zupa z makaronem](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_owocowa_aaa10c8b83.jpg)
![lody jadogowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody_jagodowe_359cb9a7c1.jpg)
![panierowanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_a844a9f96b.jpg)
![sernik na zimno na zielonym mchu](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_a5e6f2d898.jpg)
![Plantany z grilla](https://images.iberion.media/images/origin/Plantany_z_grilla_3805218777.jpg)
![Pomidory w ogrodzie](https://images.iberion.media/images/origin/Pomidory_4d851910bc.jpg)
![Zapiekanka z cukinii Marta Lewandowska](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_z_cukinii_Marta_Lewandowska_028138e237.png)
![babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/babeczki_bez_pieczenia_141bfb90bc.jpg)
![ogórki małolsolne bez zalewy](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_e60ffe868c.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_c9a803dd60.jpg)
![Maliny w ogrodzie](https://images.iberion.media/images/origin/Sciolkowanie_malin_3d7238c701.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)