Żadne kiszone, żadne małosolne. Te ogórki to prawdziwy hit, sekret tkwi w zalewie
Jak ogórki to nie tylko kiszone i małosolne. Zrób je z tego przepisu, a smakiem zachwycą każdego. Ich sekret tkwi w zalewie, którą przygotujesz z niezwykłego składnika.
Ogórki inne niż zawsze
Działkowcy już za chwilę będą zbierać pierwsze ogórki, więc to dobra pora, aby poznać nowe przepisy na przetwory. Wszyscy przywykliśmy już do kiszonych i małosolnych, które oczywiście są smaczne, ale po tylu latach mogły się po prostu znudzić.
Dlatego wypróbuj ten przepis, a takie ogórki będziesz robiła już co roku. Przygotowanie zalewy jest banalnie proste, a w dodatku nie jest zbyt czasochłonne. Niezbędne produkty wraz z dokładną instrukcją poznasz w dalszej części artykułu.
Najgorsze co można pić podczas upałów. Zielarka mówi wprost: “Babcie wiedziały i ostrzegały”Nie może zabraknąć tego składnika
To, co wyróżnia ogórki przygotowane z poniższego przepisu, to przede wszystkim zalewa. Jej głównym składnikiem jest - uwaga - musztarda. Ten składnik nada warzywu lekkiej ostrości i wyjątkowego smaku. Oprócz niego potrzebne swą także inne produkty. Wszystkie wraz z proporcjami umieszczono poniżej. Przygotuj wszystko, co niezbędne i zrób z nich te przepyszne ogórki. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Swojskie jedzonko, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przepis na ogórki z musztardą
Do garnka wlej wodę oraz ocet. Wsyp cukier oraz sól. Dodaj także trzy ziarna ziela angielskiego oraz dwa liście laurowe. Wymieszaj, a następnie doprowadź do zagotowania. Po pięciu minutach od zagotowania dodaj obie musztardy. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się rozpuściły.
Teraz czas na ogórki. Przełóż je do dużej miski z wodą i postaw do namoczenia. Dokładnie je wyszoruj i umyj. Następnie odetnij końcówki ogórków i przekrój je na ćwiartki. Ciasno upchaj je w słoikach. Do każdego nich dodaj po jednej kulce ziela angielskiego i po kawałku liścia laurowego.
Ogórki zalej zalewą i szczelnie zamknij słoiki. Przełóż je do garnka i zalej wodą do połowy ich wysokości. Pasteryzuj je pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij słoiki, odwróć je do góry dnem i postaw do całkowitego wystygnięcia. Sprawdź, co przygotowała Biedronka oraz sprawdź, co zaskoczyło Bosacką.