Żadne mięso i warzywa. Makłowicz robi kotlety mielone z zupełnie innego składnika
Jadasz kotlety mielone? To przygotuj to danie według przepisu Roberta Makłowicza. Jednak znany krytyk kulinarny tego dania nie robi z mięsa ani z warzyw. Stawia na inny produkt. Kotlety mielone wychodzą, że palce lizać.
Kotlety rybne z zaskakującym dodatkiem
Kotlety mielone są smacznym i szybkim w przygotowaniu daniem obiadowym. Jeśli lubisz je, to poznaj przepis na kotlety mielone od Roberta Makłowicza. Jednak w tym daniu nie znajdziesz ani mięsa, ani warzyw. Wszystko dlatego, że Makłowicz kotlety mielone robi z ryby .
Jednak nie są to zwyczajne kotlety rybne. Robert Makłowicz dodaje do nich boczek. Ten składnik sprawia, że potrawa wychodzi bardzo soczysta . Kotlety rybne z boczkiem są też bardziej tłuste i pożywne niż zwyczajne kotlety rybne. Poniżej znajdziesz przepis na to danie od znanego krytyka kulinarnego.
Jak zrobić kotlety rybne z przepisu Roberta Makłowicza?
Składniki:
- ¾ kg filetu z dorsza
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od zeszklenia posiekanej cebuli na maśle. Pod koniec dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Filety z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokój je w kawałki.
Boczek też pokrój i składniki zmiel w maszynce do mięsa, na sitku o średnich oczkach. Gdy cebula z czosnkiem ostygnie, to dołóż te składniki do zmielonej ryby z boczkiem . Wsyp połowę bułki tartej, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Kotlety rybne podaj na obiad
Masę wyrabiaj dłonią i formuj z niej kotlety. Panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Kotlety rybne powinny mieć złoty kolor. Danie możesz podawać z ziemniakami lub z pieczywem . Kotlety rybne z przepisu Roberta Makłowicza wychodzą niezwykle soczyste.
To zasługa dodania boczku do masy mięsnej. Wypróbuj ten przepis i przygotuj smaczne kotlety na obiad . Cała rodzina zje taki posiłek z apetytem. Pisaliśmy o tym, dlaczego kasjer otwiera opakowanie z jajkami przy kasie. Informowaliśmy, co Magda Gessler sądzi o youtuberze, który krytykuje jej dania.
Źródło: pysznosci.pl