Smakosze.pl Przepisy Żadne mięso i warzywa. Makłowicz robi kotlety mielone z zupełnie innego składnika
Fot. Canva/peredniankina, Facebook/Robert Makłowicz

Żadne mięso i warzywa. Makłowicz robi kotlety mielone z zupełnie innego składnika

19 czerwca 2024

Jadasz kotlety mielone? To przygotuj to danie według przepisu Roberta Makłowicza. Jednak znany krytyk kulinarny tego dania nie robi z mięsa ani z warzyw. Stawia na inny produkt. Kotlety mielone wychodzą, że palce lizać.

Kotlety rybne z zaskakującym dodatkiem

Kotlety mielone są smacznym i szybkim w przygotowaniu daniem obiadowym. Jeśli lubisz je, to poznaj przepis na kotlety mielone od Roberta Makłowicza. Jednak w tym daniu nie znajdziesz ani mięsa, ani warzyw. Wszystko dlatego, że Makłowicz kotlety mielone robi z ryby .

Jednak nie są to zwyczajne kotlety rybne. Robert Makłowicz dodaje do nich boczek. Ten składnik sprawia, że potrawa wychodzi bardzo soczysta . Kotlety rybne z boczkiem są też bardziej tłuste i pożywne niż zwyczajne kotlety rybne. Poniżej znajdziesz przepis na to danie od znanego krytyka kulinarnego.

kotlety rybne
Fot. Canva/peredniankina
Zasadź jedną z tych roślin na grządce. Turkuć podjadek nawet do niej nie podejdzie

Jak zrobić kotlety rybne z przepisu Roberta Makłowicza?

Składniki:

  • ¾ kg filetu z dorsza
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od zeszklenia posiekanej cebuli na maśle. Pod koniec dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Filety z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokój je w kawałki.

Boczek też pokrój i składniki zmiel w maszynce do mięsa, na sitku o średnich oczkach. Gdy cebula z czosnkiem ostygnie, to dołóż te składniki do zmielonej ryby z boczkiem . Wsyp połowę bułki tartej, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Kotlety rybne podaj na obiad

Masę wyrabiaj dłonią i formuj z niej kotlety. Panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Kotlety rybne powinny mieć złoty kolor. Danie możesz podawać z ziemniakami lub z pieczywem . Kotlety rybne z przepisu Roberta Makłowicza wychodzą niezwykle soczyste.

To zasługa dodania boczku do masy mięsnej. Wypróbuj ten przepis i przygotuj smaczne kotlety na obiad . Cała rodzina zje taki posiłek z apetytem. Pisaliśmy o tym,  dlaczego kasjer otwiera opakowanie z jajkami przy kasie. Informowaliśmy, co Magda Gessler sądzi o youtuberze, który krytykuje jej dania.

kotlety rybne
Fot. Canva/Ryzhkov

Źródło: pysznosci.pl

Ten przepis na syrop z czarnej porzeczki dostałam od babci. Robię teraz, a w zimie jestem za to sobie wdzięczna
Zamiast wyrzucać do kosza, dodaję do dżemu. Z powodzeniem zastępują żelfix
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy