Czy można jeść zakalec?
Wikipedia / SaraceńskiZakalec / CC BY-SA 4.0

Czy zjedzenie zakalca może nam zaszkodzić?

Zakalec dla większości ludzi jest niejadalną porażką, choć są osoby, które uwielbiają jego charakterystyczną fakturę. Jeśli należysz do tego grona, uważaj na ilość zakalca jaką pochłaniasz. Choć takie ciasto jest jadalne, silnie oddziałuje na żołądek, przez co można nabawić się problemów z układem trawiennym.

Zakalec jest niczym innym, jak niewyrośniętym ciastem. Najczęściej jest on niedopieczony w środku lub mokry od spodu - można rozpoznać je, spoglądając na powierzchnie wypieku. Jeśli widzisz, że w jednym miejscu jest opadnięte lub zapadnięte, istnieje duża szansa, że trafiłeś na zakalec.

Zakalec ma najczęściej konsystencje gęstego budyniu, bądź przeciwnie - jest nieprzyjemnie twardy. Oczywiście są smakosze, którzy są w stanie delektować się nim, lecz dla większości kucharzy obecność zakalca to kulinarna wpadka. Czy można zajadać się nim bez przeszkód?

Zakalec jest jadalny, lecz może wywoływać problemy żołądkowe

Niewielka ilość skonsumowanego zakalca nie powinna sprawić żadnych problemów. Jeśli więc jesteś ogromnym fanem tej specyficznej wpadki, przy zachowaniu zdrowego umiaru niczym nie ryzykujesz. Miej się jednak na baczności, gdy zjesz go całego.

Portal gotujzsercem.pl wskazuje, że spożycie całego zakalca, jaki pojawił się w cieście, może mieć nieprzyjemne skutki. Intensywna niestrawność, bóle żołądka czy problemy z wypróżnianiem są najczęstszymi objawami, gdy ktoś przesadzi z ilością zjedzonego zakalca.

Dlaczego jajko po ugotowaniu ma siną obwódkę i nieprzyjemnie pachnie?Dlaczego jajko po ugotowaniu ma siną obwódkę i nieprzyjemnie pachnie?Czytaj dalej

Jaka jest przyczyna zakalca?

Niestety na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ powodów jego pojawienia się jest sporo. Najczęstszym błędem jest przygotowywanie ciasta wprost z lodówki. Niska temperatura masła czy mleka może sprawić, że masa nie wyrośnie i opadnie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym informujemy, dlaczego spożywanie kiełków jest szczególnie ważne wiosną. W tym tekście z kolei zdradzamy, czym jest szara otoczka wokół żółtka, pojawiająca się po ugotowaniu jajka oraz jak jej uniknąć.

Trzeba również pamiętać o krótkim czasie mieszania czy zagniatania - długa obróbka mechaniczna mąki tworzy silne połączenia glutenowe, które zapobiegają rośnięciu. Dodatkowe napowietrzenie sprawia, że ciasto opada po wyjęciu z piekarnika.

Czy ciasto z zakalcem można uratować?

Na szczęście niewyrośnięte ciasto nie jest końcem świata. Oczywiście niewielki zakalec można wyciąć, a resztę ciasta pokroić na mniejsze kawałki i podać na paterze. Jeśli jednak zakalec zajmuje sporą powierzchnię, trzeba liczyć się z większą ilością pracy.

Świetnym sposobem na recykling nieudanego ciasta, jest zrobienie z niego spodu do sernika. Lekka serowa masa, typowa dla sernika nowojorskiego, wyłożona na spód złożony z zakalca - taki rarytas jest prawdziwym skarbem, o czym dowie się każdy, kto choć raz go spróbuje.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzsercem.pl; mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł