Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zalewa ciasto masłem, dodaje nadzienie i wkłada do piekarnika. Trudno uwierzyć, że ten przepis ma 100 lat
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.02.2023 20:39

Zalewa ciasto masłem, dodaje nadzienie i wkłada do piekarnika. Trudno uwierzyć, że ten przepis ma 100 lat

ciasto faszerowane
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Masz w domu mąkę, wodę i sól? Podpowiemy, jak zmienić te składniki i proste i delikatne ciasto. Ten przepis sprzed lat to doskonały sposób na pyszną faszerowaną przekąskę. Przekonajcie się sami.

Dzięki leżakowaniu w roztopionym maśle ciasto staje się niezwykle aksamitne, a zarazem elastyczne. W sam raz, aby zawinąć w nie nadzienie ze szczypiorku i jaj. Po upieczeniu otrzymujemy doskonałą przegryzkę na śniadanie lub pożywny lunch do pracy. Sprawdzona od wieku receptura nie ma sobie równych.

Przepis na faszerowane ciasto leżakowane w oleju

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • 600 ml wody

  • 200 ml roztopionego masła

  • 6-7 jajek

  • pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Apetyczne nadziewane ciasto krok po kroku

Mąkę na ciasto przesiej do dużej miski, dodaj do niej 1 łyżeczkę soli, oba składniki wymieszaj. W zawartości miski zrób niewielkie wgłębienie i wlej do niego połowę ilości wody. Delikatnie połącz składniki za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dolej pozostały płyn i całość wyrób na gładkie ciasto początkowo w misce, a następnie na podsypanym mąką blacie.

Gotowe ciasto uformuj w kulę i włóż z powrotem do naczynia. Przykryj je folią spożywczą. Następnie odstaw na ok. 10 minut na bok, aby odpoczęło.

Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z miski, podsyp je mąką i ponownie zagnieć. Podziel je na 2 części, uformuj każdą z nich w walec i podziel go na 16-18 równych części. Na koniec każdej z nich nadaj kształt niewielkiej kulki.

Do naczynia żaroodpornego wlej 1 szklankę roztopionego masła. Każdą kuleczkę z ciasta rozpłaszcz w palcach na gruby placek. Powstałe w ten sposób krążki układaj w tłuszczu jeden obok drugiego. Na koniec naczynie przykryj folią i dostaw na ok. 60 minut.

W międzyczasie przygotuj nadzienie do ciasta. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę opłucz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju do momentu, aż zmięknie. Oba składniki farszu wymieszaj ze sobą, przyprawiając je solą i pieprzem.

Po upływie godziny każdy kawałek ciasta rozciągnij na blacie rękoma na cieniutki płat, a następnie nakładaj na niego porcję farszu i zawijaj jak gołąbki. Gotowe zawiniątka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich składników.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Faszerowane ciasto piecz przez 30-35 minut, aż ładnie się zarumieni. Gotową przekąskę możesz jeść od razu, odgrzać za jakiś czas lub pałaszować na zimno. Z zaledwie 2 składników możesz przyrządzić wyśmienite bezmięsne kotlety. Przed przygotowaniem posiłku upewnij się co do świeżości jajek.

Canva / Krigerix
Canva / Krigerix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube Przepisy od Olgi

Tagi: Jajka sól pieprz