Smakosze.pl Przepisy Zamiast rozbijać kotlety, zapiekam schab w tym sosie. Jak zrobię od razu dużą porcję, mam obiad na 2 dni
YouTube/@DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Zamiast rozbijać kotlety, zapiekam schab w tym sosie. Jak zrobię od razu dużą porcję, mam obiad na 2 dni

25 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zrobisz danie z tego przepisu i już nigdy nawet nie pomyślisz, aby podać klasyczne schabowe. Zapiekane mięso w tym sosie smakuje obłędnie. Robi się je bardzo łatwo i jest banalne do odgrzewania. Robię je raz i mam spokój na 2 dni.

Idealny obiad na dwa dni

Kotlety schabowe na obiad to już klasyka, która po jakimś czasie może się po prostu przejeść. Jakiś czas temu postanowiłem z tego samego mięsa, zrobić zupełnie inne danie. Schab pieczony w sosie pomidorowym to najlepsza propozycja na obiad dla całej rodziny.

W moim schabie nie może zabraknąć też warzyw. Pokręcają smak mięsa i tworzą z nim kompletne danie. Nie zwlekaj, tylko zrób to danie na najbliższy obiad dla całej rodzinie. Zobaczysz, że będą zachwyceni.

schab.jpg
Canva/@Samoilov
Jakie jest najlepsze mięso na zimne nóżki? 1 wybór sprawi, że galareta stężeje 2 razy szybciej

Co oprócz schabu?

Podstawowym składnikiem jest oczywiście mięso schabowe. Smakuje wybornie zapieczone w sosie. Do jego przygotowania będziesz potrzebowała składników z listy poniżej. Tylko o żadnym nie zapomnij. Podobny przepis znajdziesz na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 250 ml wody
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 15 g musztardy
  • 300 g pieczarek
  • 50 g mąki
  • słodka papryka mielona
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól

Przepis na zapiekany w sosie schab

Zacznij od pokrojenia mięsa na plastry o grubości około 2 centymetrów . Mięso dopraw solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron .

Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski . Obraną cebulę pokrój w piórka. Pieczarki obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w plastry o grubości 5 milimetrów .

Pokrojone warzywa przełóż do miski. Dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą oraz granulowanym czosnkiem . Całość wymieszaj. Na spodzie naczynia żaroodpornego ułóż podsmażone plastry mięsa. Przykryj je przyprawionymi warzywami.

Do miski wlej wodę oraz passatę pomidorową . Dodaj przecier i musztardę. Dopraw solą oraz pieprzem.

Wymieszaj składniki na sos o jednolitej konsystencji . Polej nim składniki umieszczone w naczyniu. Piecz przez 50 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni oraz 20 minut bez przykrycia . Gotowe danie powinno starczyć na dwa dni. Sprawdź, jakie mięso będzie najlepsze na zimne nóżki oraz dowiedz się, jaka herbata jest szkodliwa dla twojego organizmu .

zalewanie warzwy sosem.jpg
YouTube/@DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Wlej coca - colę do mąki. Ten przepis jest już hitem w wielu domach
W wielu krajach już zakazana, a Polacy wciąż ją piją. Najgorszy rodzaj herbaty
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy