Smakosze.pl Przepisy Zamiast śmietany dodaj do zupy pomidorowej gęsty dodatek. Wyjdzie bosko kremowa
Canva / fotek

Zamiast śmietany dodaj do zupy pomidorowej gęsty dodatek. Wyjdzie bosko kremowa

15 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Chętnie przygotowujemy ją przez cały rok. Jeśli chcesz, aby zupa pomidorowa nabrała niezwykłej kremowości, dodaj do niej majonez. Efekt końcowy jest totalnie zaskakujący.

W zimnych miesiącach roku smak sklepowych pomidorów pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście nadal bez trudu możesz przygotować swoją ulubioną zupę pomidorową. Zamiast świeżych warzyw, postaw na pomidory z puszki. Doskonale sprawdzi się także pomidorowa passata.

Przepis na aksamitną zupę pomidorową z dodatkiem majonezu

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 2 łyżki masła

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 3 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżeczki cukru

  • sól i pieprz do smaku

Niezwykła zupa pomidorowa z majonezem krok po kroku

Cebulę do zupy pomidorowej drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle . Dodaj do niej marchew oraz pietruszkę pokrojone w niewielką kostkę . Do warzyw dołóż liście laurowe, ziele angielskie i smaż wszystko przez 2-3 minuty .

Do garnka dolej 1 litr wody . Dodaj sos sojowy i gotuj całość pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie . Następnie d ołóż krojone pomidory z puszki oraz koncentrat i trzymaj zupę pomidorową na ogniu przez 5-10 minut .

W niewielkiej ilości wody wymieszaj starannie mąkę i majonez . Zawiesinę zahartuj 1 chochlą gorącej zupy pomidorowej . Po chwili wlej ją do garnka i wymieszaj . Całość doprowadź do zagotowania i mieszaj jeszcze przez 2-3 minuty.

Gotową zupę pomidorową dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem . Podawaj z ugotowanym osobno ryżem lub makaronem . Zupę przed podaniem możesz udekorować posiekaną natką pietruszki . Czy znacie powalający smak pomidorowej gotowanej na soku ? Grecka pomidorówka zaprezentowana przez Makłowicza zachwyca oryginalnymi dodatkami .

Canva / pepmiba
Canva / pepmiba

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy