Nie moczy w mleku i nie zalewa olejem. Gessler ma inny patent na śledzie
Magda Gessler robi śledzie inaczej niż wszyscy. Nie moczy filetów w mleku, nie zalewa olejem. Filety podaje z aromatycznym sosem na bazie selera naciowego, octu, musztardy i przypraw. Śledzie przyrządzone według jej receptury posmakują każdemu.
Śledzie możemy przygotować na wiele sposobów. Zwykle przyrządzamy je jednak w śmietanie lub oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, rodzynek lub żurawiny. Śledzie można przyrządzić również z innymi dodatkami, np. z sosem z selera naciowego. Tak podana potrawa jest oryginalna i pełna smaku.
Do przygotowania śledzi według przepisu Magdy Gessler, wykorzystaj filety w oleju. Olej będzie potrzebny do przyrządzenia sosu. Sos z selera naciowego doprawiony musztardą, sokiem z cytryny, octem i aromatycznymi przyprawami świetnie łączy się z filetami i wzmacnia ich smak.
Śledzi nie musisz moczyć ani w mleku, ani w wodzie. Filety pokrój na mniejsze kawałki na dwie godziny przed podaniem potrawy. Śledzie polej przygotowanym sosem i oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem. Danie będzie zjawiskowo prezentować się na stole i zachwyci całą rodzinę.
Filety śledziowe według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
6 filetów śledziowych w oleju
1/4 szklanki octu
olej rzepakowy
biała cebula
łyżeczka musztardy rosyjskiej
pęczek szczypiorku
2 cytryny
seler naciowy
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
pół łyżeczki ziaren gorczycy
sól, pieprz
szczypta cukru
Jak przyrządzić śledzie w aromatycznym sosie?
Do garnka wlej ocet, wsyp cukier, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i musztardę, zagotuj. Seler naciowy pokrój z cienkie plastry, przełóż do miski i zalej olejem ze śledzi. Do selera wlej przygotowany wcześniej ocet.
Wlej sok wyciśnięty z dwóch cytryn i dolej olej rzepakowy. Całość dopraw solą. Dwie godziny przed podaniem dania pokrój śledzie na mniejsze kawałki. Na każdy kawałek nałóż przygotowany sos i oprósz posiekanym szczypiorkiem.
Przygotuj również śledzie według przepisu Anny Lewandowskiej. Szukasz pomysłu na niecodzienne podanie świątecznej ryby? Śledzie imbirowe w sosie orzechowym zachwycą każdego smakosza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Żadne masło. Dziadek Janek smaży jajecznicę na zupełnie innym produkcie
Pączki należy nadziewać gdy są surowe, czy po usmażeniu? Nie każdy zna odpowiedź
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama