Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zalej wodą 2 banany i dodaj 2 łyżeczki tego produktu. Zyskasz syrop o potężnym działaniu

Zalej wodą 2 banany i dodaj 2 łyżeczki tego produktu. Zyskasz syrop o potężnym działaniu

Syrop z banana
canva/_Alicja_, Pixabay

Banany są korzystne w naszej diecie. Z dojrzałego owocu można przygotować znakomity syrop z dodatkiem miodu, który w mig pomoże nam złagodzić kaszel i ból gardła. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i smaczny. Spróbujecie?

Prosty i smaczny syrop z banana ma wiele zalet. Owoc dostarczy nam sporo potasu, który reguluje układ krążenia i dostarcza wielu witamin m.in. A, C i E. Do przygotowania wyrobu wykorzystamy też miód, który świetnie łagodzi ból gardła. Warto sie skusić - efekty będą znakomite.

Przepis na pyszny syrop z banana

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany średniej wielkości

  • 2 łyżki miodu

  • 400 ml wrzątku

Jak zrobić syrop z banana? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od umycia i obrania bananów. Skuteczny sposób usuwania skórki opisywaliśmy już wcześniej w tym artykule. Owoce przenosimy do miski i starannie ugniatamy je przy pomocy widelca — tak, aby uzyskać dość lepką i nieco rzadką papkę.

Zalewamy ją wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Po około 30 mniutach, gdy całość już nieco ostygnie, dodajemy miód. Po wymieszaniu syrop będzie gotowy. Dzielimy go na cztery części i wypijamy w ciągu jednego dnia, serwując sobie cztery dawki bananowego specyfiku.

Wskazówka: banany można też zmiksować blenderem. Należy jednak uważać, by nie robić tego zbyt intensywnie — nie chcemy uzyskać zbyt mokrej masy.

Na naszej stronie znajdziecie inne sposoby na wykorzystanie dojrzałych bananów. Szczególnie polecamy upieczenie smakowitego słodkiego chlebka. Być może skuszą was też proste śniadaniowe placki z jego udziałem.

Syrop z banana ma wiele zalet
canva/Ockra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: banan Miód Dieta